Erhverv

Carlsberg stopper med selv at køre øl ud i Storbritannien

Med frasalget afslutter bryggeriet sin "rightsizing" af Carlsberg UK, der gennem mange år har været en dårlig forretning målt på overskud.

Artiklens øverste billede
»7 ud af 10 foretrækker Carlsberg Export frem for Stella Artois - de sidste 3 kan stadig nå at skifte mening«. Carlsbergs reklamekampagner i Storbritannien har vid. Men der sælges alt for få øl og Carlsberg UK giver underskud. Desuden er Stella Artois langt større end Carlsberg.

Carlsberg har afhændet sin distribution i Storbritannien. I fremtiden skal DHL Tradeteam stå for udkørslen af Carlsberg-øl i Storbritannien.

Det sker som et led i genopretningen af den britiske forretning. Dermed vil Carlsberg ikke længere selv distribuere sine øl til detailhandlen og restaurationsbranchen i Storbritannien.

Carlsberg vil ikke fortælle, hvor stor en del af omsætningen, der dermed outsources. Og bryggeriet oplyser heller ikke, hvor meget DHL eventuelt kommer til at betale for at overtage den del af Carlsberg UK.

Selve omsætningen er dog »betydelig«, men som i al distribution til meget lave indtjeningsmarginaler. Carlsberg UK omsætter, ifølge den senest tilgængelige årsrapport, for godt 5 mia. kr. eksklusiv skatter og afgifter. Det er et af Carlsbergs store markeder.

»Udmeldingen i dag er i tråd med den omstrukturering af vores UK forretning, som vi annoncerede i Funding The Journey,« siger kommunikationsdirektør Anders Bering fra Carlsberg Group.

Med DHL Tradeteam’s køb af distributionen afslutter Carlsberg den genopretning, som lå i planen »Funding the Journey«.

Første trin var at tilpasse volumen til efterspørgslen, dernæst en tilpasning af produktionen og endelig frasalget af distributionen. Det er den proces, som Carlsberg selv har kaldt rightsizing af Carlsberg UK.

Det er stort set kun i Storbritannien og Danmark, at Carlsberg selv står for distributionen. På grund af nogle allerede indgåede kontrakter, vil distributionen i Storbritannien gradvist bliver overdraget til DHL fra 2017 og være afsluttet i 2018.

Derfor vil der heller ikke være regnskabsmæssige konsekvenser af overdragelsen før regnskabsåret 2017.

Carlsberg UK har lavet sin egen cost-benefit analyse af selv at stå for distributionen contra en tredjepart. Og her faldt det ikke ud til den interne forretnings fordel. Herefter har der været en budrunde, som DHL vandt.

Ændringen får mærkbare konsekvenser for mange af de nuværende ansatte i Carlsbergs egen distribution.

Carlsberg UK havde 724 ansatte med udgangen af 2014. Tidligere var der over 1700 ansatte, men i 2013 udskilte man sin supply chain som er lagt ind under Carlsberg Schweiz i forbindelse med BSP1. Et standardiseringsprogram, som omfatter hele Europa.

Carlsberg Supply Company UK har godt 1000 ansatte.

»I det lange løb forventer vi, at denne transformation vil sikre en bæredygtig forretning i Storbritannien med fokus på vores kerneforretning. Og den er brygning af kvalitetsøl og opbygning af varemærker,« siger Julian Momen, der er adm. direktør for Carlsberg UK.

Carlsbergs markedsandel har gennem årene været faldende i Storbritannien og er i dag på 15 pct. med en position som nummer 4.

Det bliver en lang genopretningsproces for Carlsberg, da mange briter anser Carlsberg for at være en lavstatus øl. Selv ikke verdens bedste reklamer har været i stand til at rette op på dette forhold, og man måtte desuden lide den tort, at landets største supermarkedskæde, Tesco, fravalgte at have Carlsberg i sit sortiment.

Carlsberg UK har kun offentliggjort regnskab for 2014, og det viste en omsætning på 5,4 mia. kr. med et underskud før særlige poster på 12 mio. GBP - 107 mio. kr. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.