Erhverv

Dansk firma betaler gigantbøde for at undgå sag om bestikkelse

Den danske virksomhed BK Medical har sammen med dets amerikanske moderselskab betalt omkring 100 millioner kroner i to forlig med de amerikanske myndigheder for en måned siden.

Det sker for at undgå retssager om mulig bestikkelse, bedrageri, skatteunddragelse og overtrædelse af den amerikanske regnskabslovgivning, skriver DR Nyheder.

BK Medical fremstiller ultralydsudstyr og har hovedsæde i Herlev ved København. Det fremgår af pressemeddelelser fra det amerikanske finanstilsyn og justitsministerium.

Efterforskningen fra det amerikanske justitsministerium og det amerikanske finanstilsyn viser, at BK Medical fabrikerede falske fakturaer med kunstigt oppustede priser og fungerede som pengecentral for selskabets udenlandske distributører.

På den måde kanaliserede ledende medarbejdere i BK Medical omkring 135 millioner kroner til bankkonti i Letland og skuffeselskaber i Belize, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Seychellerne i løbet af en tiårig periode. Nogle af pengene endte med at gå til læger, som var ansat for den russiske stat.

Pengeoverførslerne er ifølge de amerikanske myndigheder i strid med USA's anti-korruptions-lovgivning.

- BK Medicals deltagelse i disse aftaler om betaling med deres distributører førte til en signifikant risiko for, at BK Medical faciliterede bestikkelse eller anden ulovlig adfærd som bedrageri og skatteunddragelse, skriver det amerikanske finanstilsyn, SEC, i sin gennemgang af sagen.

For at undgå videre retsforfølgelse har BK Medical accepteret at betale en bøde til det amerikanske justitsministerium på 23 millioner kroner.

Ved fastsættelse af bøden er der en rabat på 30 procent til BK Medical for bl.a. at medvirke til opklaringen.

- Hvis det er korrekt, hvad myndighederne skriver, så har sagen en størrelse, som vi aldrig har set før i Danmark, siger advokat Kåre Pihlmann, som har 15 års erfaring med straffesager og har undervist 10 år i strafferet på Handelshøjskolen.

- For det første er det beløb, som er blevet cirkuleret rundt, usædvanligt stort. For det andet er det bemærkelsesværdigt, at det fortsætter i så lang tid, uden at nogen råber vagt i gevær. siger han til DR Nyheder.

Der er ingen inklusive mig selv, der var fortsat, hvis vi vidste, at det lå på kanten af lovgivningen

Lars Frost, tidligere økonomidirektør

BK Medicals uretmæssige overførsler betød samtidig, at dets amerikanske moderselskab, Analogic, offentliggjorde forkerte regnskabstal.

Som følge af dette har Analogic accepteret at betale 75 millioner kroner til det amerikanske finanstilsyn for overtrædelse af de amerikanske regnskabsregler.

- Analogics datterselskab, BK Medical, tillod sig selv at blive brugt som en pengecentral for sine distributører til at kanalisere millioner af dollar rundt i verden på sine distributørers anmodning uden at kende formålet med betalingerne eller vide noget om modtagerne, udtaler Kara Brockmeyer, chef for det amerikanske finanstilsyns særlige enhed mod udenlandsk korruption, i en pressemeddelelse.

- Udstedere og deres datterselskaber kan ikke vende det blinde øje til mistænkelige betalinger, selv om de mener, at de blot 'hjælper' en forretningspartner.

Forretningspartnerne var BK Medicals distributører i særligt Rusland og i mindre grad distributører i Ghana, Israel, Kazakhstan, Ukraine og Vietnam.

De fik hjælp fra ledende medarbejdere i BK Medical til at foretage flere hundrede mistænkelige pengetransaktioner fra i hvert fald december 2001 til starten af 2011.

Her kan man læse de amerikanske myndigheders fulde gennemgang af sagen:

Ifølge det amerikansk finanstilsyn var det BK Medicals økonomidirektør, Lars Frost, som var ansvarlig for mange af pengeoverførslerne.

Frost blev ansat i BK Medicals økonomiafdeling i 1999 og blev forfremmet til økonomidirektør i 2008, indtil han og flere andre ansatte blev fyret i 2011.

Det skete, efter at det amerikanske moderselskab havde meldt sagen til myndighederne i USA. En sag, der ifølge Lars Frost begyndte at rulle, fordi han selv havde gjort sine amerikanske chefer opmærksom på betalingsaftalerne.

Lars Frost har indgået et forlig i juni om at betale 20.000 dollar svarende til 135.000 kroner for at undgå en retssag i USA om overtrædelse af de amerikanske børsregler og forfalskning af regnskaber.

- I bagklogskabens lys kan jeg godt se, at vi gjorde noget forkert, siger Lars Frost til DR Nyheder.

- Men ingen af os tænkte på, at det gik udover gråzonen. Tilbagemeldingerne fra vores revisorer havde været gode hele vejen igennem. Der er ingen inklusive mig selv, der var fortsat, hvis vi vidste, at det lå på kanten af lovgivningen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har bistået de amerikanske myndigheder i efterforskningen og har undersøgt, om der var grundlag for at føre en sag mod BK Medical i Danmark.

Det er ifølge SØIK ikke længere muligt, fordi BK Medical nu har fået en bøde af det amerikanske justitsministerium.

- Baggrunden herfor er dels, at man i Danmark har et princip om, at man kun straffer en gang for den samme handling, dels at man har et princip om at give tiltalefrafald for anden kriminalitet, hvis det er vurderingen, at tiltale for denne ikke vil kunne forventes at føre til en forhøjelse af den allerede idømte straf, siger vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen fra SØIK.

BK Medicals nuværende direktør, Jesper Manigoff, siger i en meddelelse til DR Nyheder, at han er glad for, at sagen nu er afsluttet med forliget med det amerikanske finanstilsyn og justitsministerium.

- Vi er lettede over at få lukket denne sag, som vi selv anmeldte til myndighederne i USA og Danmark. Vi har siden 2011, hvor sagen blev os bekendt, bistået myndighederne med at komme til bunds i sagen, siger Jesper Manigoff.

BK Medical er under tilsyn af de amerikanske myndigheder de næste tre år. Virksomheden skal rapportere en gang årligt i forbindelse med den amerikanske anti-korruptions-lovgivning.

Kilde: DR Nyheder

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.