Erhverv

Post Danmark opgiver de røde postbude efter 150 år

En større forvandling af Post Danmark er sat i gang. Men hvad går det helt præcist ud på?

Artiklens øverste billede
Danskerne er vant til at se postbude klædt i rødt. Nu skal de vænne sig til en ny farve. Foto: Daniel Hjorth.

I mere end 150 år har rødklædte postbude været et fast syn i det danske bybillede.

Men om få år er det fortid, når Post Danmark, i dag kendt som PostNord Danmark, skifter farven på uniformerne - ligesom man allerede har gjort det med mange af de gule postbiler.

Det er konsekvensen af, at Post Danmark er blevet en del af den nordiske - og blå - logistikgigant PostNord, der står for postomdelingen i både Danmark og Sverige. Ifølge adm. direktør i PostNord Danmark, Peter Kjær Jensen, er der behov for at vise danskerne det tilhørsforhold tydeligere.

»I Sverige har man allerede skiftet farven på postbudenes uniformer fra gul til blå. Det er den samme proces, vi har sat gang i nu herhjemme,« siger Peter Kjær Jensen, der blev hentet ind som ny adm. direktør i PostNord Danmark for blot en måned siden.

Peter Kjær Jensen, adm. direktør i PostNord Danmark. Foto: Henrik Petit.

Farveskiftet er allerede i gang og kommer til at ske gradvist, i takt med at uniformer bliver slidte og alligevel skal udskiftes. Også de gule postbiler og røde posthuse bliver løbende rebrandet i forbindelse med udskiftninger.

Peter Kjær Jensen ved godt, at han er i gang med at ændre et dansk klenodie. Allerede i 1704 blev det besluttet, at postvæsenets farve var rød med kongelige monogrammer i gult. Først i midten af 1850'erne blev de røde postuniformer imidlertid en del af bybilledet.

Indtil da havde breve skullet afhentes på postkontoret. Men som en nyskabelse blev en hærskare af bude ansat til at udbringe breve på modtagernes adresser i de større byer. Budene bar røde uniformer - på nær landpostbude, der først blev iklædt rødt i 1979.

»For at respektere postvæsenets historie har vi valgt at beholde nogle af symbolerne – f.eks. de røde postkasser og posthornet. Men samtidig er vi nødt til at vise danskerne, at vi nu er en del af en nordisk koncern med farven blå,« siger Peter Kjær Jensen.

Et postbud i Vejle, hvor man allerede kan møde blåklædte postuniformer i bybilledet. Foto: Jonas Ahlström.

Den erfarne jyde med en fortid som logistikchef i A.P. Møller-Mærsk har fået til opgave ikke blot at skifte farven på postvæsenet, men også tilpasse det til en ny digital virkelighed.

En almindelig dansk familie sender nu i gennemsnit færre end tre A-breve om året. Det massive dyk i brevmængden har medvirket til, at PostNord Danmark fik et driftsunderskud på næsten 300 mio. kr. i fjor.

»Det er ikke længere rentabelt at være en traditionel brevvirksomhed. Der skal andre indtægtskilder til, og dem skal vi bl.a. finde inden for pakkepost og godstransport,« siger Peter Kjær Jensen.

Som eksempel nævner han, at PostNord Danmark er ved at bygge et 30.000 kvm. stort varehus, hvor andre firmaer – f.eks. netbutikker – kan få deres varer opmagasineret. De betaler så PostNord Danmark for at plukke varerne og distribuere dem til kunderne.

»Den slags er vi ledende inden for i Norden – bare ikke Danmark. Så det er et område, vi kommer til at satse meget på,« siger Peter Kjær Jensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.