Erhverv

Prispres har sendt indtjeningen i dørken på landets privathospitaler

De danske privathospitaler må efter et stærkt 2014 og stigende omsætning i milliardklassen notere kraftig tilbagegang i indtjeningen. Det skyldes særligt prispres fra regionerne, lyder det fra branchen selv.

Artiklens øverste billede
Nis Alstrup, adm. direktør for Aleris-Hamlet Hospitaler ser en branche, der også i de kommende år vil være præget af yderligere konsolidering. Foto: Aleris

Det er langt fra lige så lukrativt at drive et privathospital i Danmark, som det var i de glade dage op til finanskrisen, da ordene privathospital og overbetalt nærmest var uadskillelige.

Overskuddet hos de tidligere så omdiskuterede privathospitaler i Danmark er nemlig på bare ét år mere end halveret, selvom omsætningen ellers er steget mærkbart som følge af flere og flere opgaver. Det viser en gennemgang af regnskaberne for medlemmerne af Sundhed Danmark, Brancheforeningen for privathospitaler og klinikker (tidligere BPK), som Finans har foretaget.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det er rigtig svært at tjene penge i vores branche. Det skyldes, at vi er udsat for et markant prispres,« siger Nis Alstrup, adm. direktør for Aleris-Hamlet Hospitaler, der er det største, landsdækkende privathospital i Danmark.

Mens medlemmerne af Sundhed Danmark i 2014 havde et overskud på lige over 25 mio. kr. efter skat, måtte de i 2015 nøjes med et overskud på lige under 11 mio. kr. efter skat. Det på trods af, at medlemmerne, som står for ca. 85 pct. af branchens omsætning på lige under 2 mia. kr. om året, havde 129.000 patienter mod 103.000 patienter i 2014.

Aleris-Hamlet kunne mærke presset i 2015, da indtjeningen faldt næsten 6 mio. kr. til et overskud på 8,9 mio. kr. efter skat. Værst gik det for Privathospital Varde, der tabte 13,1 mio. kr.

»Hvis du kigger på, hvad vi får for at lave en udredning, svarer det - sat på spidsen - til, hvad det koster at gå til damefrisør. Priserne er på det niveau, og det skyldes, at der er så meget fokus på pris og kvantitet,« siger Anette Damgaard, adm. direktør for Privathospital Varde.

Der er nogle områder, f.eks. MR-scanninger og forholdsvis standardiserede operationer, der er sendt i udbud, hvor vi er ved at nærme os et niveau med så lave priser, at de nok også er for lave.

Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark

»Der er nogle områder, f.eks. MR-scanninger og forholdsvis standardiserede operationer, der er sendt i udbud, hvor vi er ved at nærme os et niveau med så lave priser, at de nok også er for lave,« siger Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark.

Ifølge Nis Alstrup er MR-scanninger et rigtig godt eksempel på udbud, hvor nogle aktører i branchen har budt så lavt ind, at de taber penge på det. Prispresset kommer ifølge ham ikke kun fra regionerne, men også fra forsikringsselskaberne, som har været gode til at forhandle lave priser.

Det har ikke været muligt at få et interview med Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, men han siger i en skriftlig kommentar, at regionerne er »(…) både glade og tilfredse med de aftaler, vi har indgået med privathospitalerne.«

Brutto-omsætningen for medlemmerne af Sundhed Danmarks medlemmer lå i 2014 på 1,7 mia. kr. Det præcise tal for 2015 er endnu ikke opgjort, men ifølge Sundhed Danmark steg omsætningen »ganske meget« i 2015.

Selskaberne, der er markeret med *, har skævt regnskabsår. Her er regnskaberne for 2013/2014 og 2014/2015 anvendt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.