DSB skrotter problemtog
Det er fortsat usikkert, om IC2 nogensinde kommer i drift igen.
DSB’s IC2-tog bliver med statsbanernes nye køreplan trukket ud af regionaltrafikken på Vestfyn. Det betyder i praksis, at IC2 ikke længere kommer til at køre på de danske jernbaner. Det fremgår af en intern meddelelse i DSB, som Ingeniøren har fået indblik i. Det er fortsat usikkert, om IC2 nogensinde kommer i drift igen.
Toget indgår i samme serie som IC4, men består, som navnet antyder, af to vogne i stedet for fire. Hos DSB Drift bekræfter direktør Anders Egehus, at IC2 ikke kommer til at spille en rolle i den nye køreplan, som trådte i kraft i går.
»IC2 har ingen afgange i den køreplansversion, der gælder fra august til december. Det skyldes, at der ikke er noget driftsmæssigt behov for at indsætte IC2. Og vores vurdering er, at køreplanen bedst opfyldes med andre togtyper, blandt andet fordi IC2’s driftsstabilitet ikke er tilfredsstillende,« skriver Anders Egehus i en email til Ingeniøren.
DSB’s beslutning om at trække IC2 ud af drift kommer i kølvandet på en kraftig nedtrapning af kørslen med toget. Fra første kvartal i 2015 til samme periode i år har DSB næsten halveret kørslen med IC2, fra 157.000 kilometer til 86.000 kilometer. IC2 har hidtil været benyttet i begrænset omfang på Vestfyn samt enkelte afgange mellem Aarhus og Fredericia.
»Der er endnu ikke taget stilling til, hvordan togene tænkes anvendt i næste års køreplan, da den endelige køreplan endnu ikke foreligger, men det vil i alle fald være begrænset,« skriver Anders Egehus.
DSB har i alt 82 IC4-togsæt og 23 IC2-sæt. Driftspuljen af IC2-tog består imidlertid af blot syv togsæt, hvoraf de tre indgår som reserve. Og IC2 har siden leveringen præsteret endnu værre end IC4. Det er ikke mindst tydeligt i MDBF-tallene (mean distance between failure), som dækker over antallet af kørte kilometer mellem tekniske problemer, som forsinker toget med fem minutter eller derover.
IC4 har i 2016 gennemsnitligt præsteret 4.861 kilometer mellem hvert teknisk problem, mens IC2 har præsteret blot 2.992 kilometer mellem tekniske problemer. Det fremgår af DSB’s seneste månedsrapport. DSB's målsætning er, at IC4-togene kommer op på 20.000 kilometer uden tekniske problemer i 2019. Til sammenligning har de aldrende IC3 i år gennemsnitligt præsteret 48.217 kilometer mellem tekniske problemer.
DSB planlægger at få gennemført en evaluering af arbejdet med IC4 og IC2 i løbet af andet halvår 2016. Det sker som opfølgning på den eksterne vurdering af fremtidperspektiverne for de to tog fra 2014, der har dannet grundlag for DSB's IC4-indsættelsesplan.
Kilde: Ingeniøren