Serier

Corydon kritiseres for lyssky rolle i skandalesagen om Amager Bakke

I sin tid som finansminister pressede Bjarne Corydon (S) på for at få bygget forbrændingsanlægget Amager Bakke, der siden er havnet i store økonomiske problemer.

Skraldekamp for milliarder
Tidli. finansminister Bjarne Corydon (S) gik ind i sagen om affaldsanlægget Amager Bakke, selv om det ikke hørte under hans ansvarsområde. Foto: Niels Hougaard

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) møder kritik for at have spillet en lyssky rolle i sagen om Københavns skandaleramte affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke.

Ifølge Finans' kortlægning af sagen pressede Bjarne Corydon på for at få beslutningen om det kontroversielle anlæg igennem til gavn for virksomheden Babcock & Wilcox Vølund med adresse i Corydons valgkreds, Esbjerg.

Professor på Aarhus Universitet, Anne Skorkjær Binderkrantz, der bl.a. forsker i lobbyisme, ser et problem i, at finansministerens indblanding ikke er lagt frem for offentligheden.

»Det er o.k., at man som politiker varetager hensynet i den valgkreds, hvor man er valgt. Det er til gengæld et demokratisk problem, hvis man gør det i det skjulte,« siger hun.

Det var Vølund selv, der henvendte sig til finansministeren, da Borgerrepræsentationen i København var ved at opgive projektet i januar 2012 på grund af usikkerhed om anlæggets driftsøkonomi. Og netop Vølunds fællestillidsmand, Rasmus Rasmussen, var en af de drivende kræfter i at få Bjarne Corydon opstillet som folketingskandidat for Socialdemokraterne i Esbjerg.

Efter at Bjarne Corydon gik ind i sagen, kom Borgerrepræsentationen med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen på andre tanker, og projektet endte med at blive stemt igennem.

Anne Skorkjær Binderkrantz hæfter sig ved, at en finansminister intet har med affaldsområdet at gøre.

»Det tyder på, at det er en anden type af politiske hensyn, der er i spil her. Det kan godt tænkes, at der f.eks. er hensynet til egen valgkreds og en stor virksomhed i det område,« siger Anne Skorkjær Binderkrantz.

Amager Bakke er havnet i en økonomisk kattepine, hvor anlægget styrer imod milliardtab, hvis ikke politikerne går ind og ændrer de politiske rammebetingelser. Peter Munk Christiansen, der leder Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, finder det stærkt uheldigt, hvis den tidligere finansminister fik Borgerrepræsentationen til at se igennem fingre med en tvivlsom driftsøkonomi.

»Driftsøkonomien er meget vigtig i et kommunalt forsyningsselskab, hvor det i sidste ende er borgerne, der må betale, hvis ikke økonomien hænger sammen. Jeg kan ikke vide, hvad der er foregået i denne sag, men jeg forstår godt, hvis omverdenen interesserer sig for den. Det kunne godt se ud som om, at der har været taget andre hensyn end de rent driftsøkonomiske,« siger han.

Enhedslisten har bedt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen om at forklare Bjarne Corydons rolle i sagen. Bjarne Corydon, der i dag er direktør i McKinsey, har ingen kommentarer.

Læs også
Top job