Erhverv

Topledere mister jordforbindelsen på jobbet

Danske topledere overvurderer deres evner til at træffe beslutninger, viser en analyse. Eksperter advarer om, at det kan føre til flere erhvervsskandaler og konkurser.

Artiklens øverste billede
Torben Tolstøj kortlægger topchefers personlighed i sin virksomhed, People Test Systems A/S. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Danske topchefer overvurderer i stigende grad deres egne evner som beslutningstager. Det fremgår af en ny analyse af toplederes personlighed, tænkning og adfærd, som firmaet People Test Systems har udarbejdet på baggrund af i alt 844 tests af topledere nu og for 10 år siden.

»I de seneste 10 år er toplederne generelt begyndt at tro for meget på sig selv og deres evner. Derfor tager de ofte urealistiske beslutninger med alt for stor indbygget risiko,« siger Torben Tolstøj, som er adm. direktør i People Test Systems og ekspert i at teste toplederes personligheder.

Analysen kortlægger 36 karakteristika ved topledere. "Realistisk selvvurdering" er den af de 36 toplederegenskaber, som i løbet af 10 år er dalet klart mest efterfulgt af evnen til at organisere i detaljer.

Ifølge Helle Bruun Madsen, ledelsesrådgiver i Lederne, der er en faglig organisation for ledere, flugter undersøgelsens konklusioner meget godt med tidsånden, når topchefer i højere grad træffer beslutninger ud fra mavefornemmelse på bekostning af statistik og regneark.

»Det er altid godt at lytte til sin mave for at få den dimension ind, men det fører ikke nødvendigvis til den bedste beslutning, hvis man kun gør det. Lytter man udelukkende til mavefornemmelsen, risikerer man at blive handlingslammet og få truffet ingen eller dårlige beslutninger, og det smitter af på bundlinjen og kan skabe mistrivsel blandt medarbejderne,« siger Helle Bruun Madsen.

Også professor i ledelse ved Aarhus Universitet Anders Drejer nikker genkendende til undersøgelsens resultater, og han påpeger, at selvovervurderende chefer og beslutninger truffet på for spinkle grundlag kan føre deres virksomheder ud i kollaps. Han nævner konkursen i skibsbrændstofvirksomheden OW Bunker som eksempel– der pga. fejlslagne oliekontrakter og tab efter svindel måtte indgive konkursbegæring i 2014.

Torben Tolstøj påpeger ligeledes faren for en virksomhed ved, at beslutninger træffes på et for løst fundament.

»Hvis en topleder tror, at han er Superman, kan han sætte nogle ting i værk, som presser organisationen for hårdt. Virksomheden risikerer økonomiske konsekvenser, og medarbejdere og ledere arbejder mere, end de reelt kan, uden at have ressourcerne og kompetencerne til den opgave, man bliver bedt om at løse,« siger Torben Tolstøj.

Det er dog ikke alle i rekrutteringsbranchen, der umiddelbart kan genkende analysens konklusion om, at topledere i stigende grad overvurderer egne evner og følger egne instinkter.

»Kravene til ledernes beslutningsdygtighed er blevet større de seneste 10 år, så derfor skal deres selvbevidsthed være til topkarakter,« siger adm. direktør i Mercuri Urval Christian Kurt Nielsen.

Vagn Sørensen, der igennem to årtier har siddet som bestyrelsesmedlem i en række topvirksomheder, er enig i den udlægning.

»Topledere sidder generelt kortere tid i direktørstolen i dag, og kravene til at træffe velovervejede beslutninger hurtigt er større. Derfor skal de bedste topledere have det samme billede af sig selv, som omverdenen har af dem,« siger han og understeger samtidig, at toplederne i dag i højere grad end tidligere er 'skærmet' af rådgivere og coaches, hvorfor de ifølge ham har lettere ved at bevare jordforbindelsen.

Rapporten fremhæver, at der også er områder, hvor toplederne har forbedret sig. Bl.a. er de i dag generelt mere intelligente og svinger mindre humørmæssigt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.