• Opdateret 25/08/2016 kl. 15:41
  • Artiklen opdateres
Erhverv

Aller skal betale 10 mio. kr. i Se og Hør-sagen - chefer får betinget fængsel

Mediehuset Aller Media får millionbøde for at bryde straffeloven i den meget omtalte Se og Hør-sag.

Artiklens øverste billede
Aller Media fik en bøde på 10 mio. kr. i Se og Hør-sagen. Foto: Jens Dresling

Danske Aller Media skal betale 50 dagbøder á 200.000 kr. for selskabets rolle i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen.

Det danske mediehus erkendte i dag i Byretten i Glostrup at have brudt straffeloven ved på systematisk vis gennem flere år at købe kreditkortoplysninger om kendte danskere af en systemoperatør i PBS/IBM – den såkaldte tys tys-kilde – og bruge dem som basis for historier.

Anklageren nedlagde påstand om en bøde på »ikke under 15 mio. kr.«, hvilket Aller Medias advokat Hans Jakob Folker hurtigt erklærede sig rede til at betale.

Anklagerens krav om bødens størrelse er udarbejdet i samarbejde med Rigsadvokaten. Der har ikke tidligere været lignende sager i dansk retshistorie, understregede specialanklager Morten Frederiksen i byretten, så man har ikke haft tidligere sager at læne sig op ad.

Han understregede, at det er en alvorlig sag, og at bøden derfor skulle have en størrelse, der afspejlede dette - og at den skulle være stor nok til at have en præventiv effekt på andre medier.

Aller Medias advokat Hans Jakob Folker understregede i byretten, at selskabet allerede har lidt betydelige tab som følge af sagen, der har kostet oplag og udgifter til bl.a. den advokatundersøgelse, som mediehuset bestilte hos Henrik Stagetorn umiddelbart efter afsløringerne i foråret 2014.

Se og Hørs oplag faldt 25 pct. i kølvandet på sagen, svarende til 26.000 færre solgte blade om ugen. Oplagsfaldet er siden fortsat, men med mere moderat fart. Ifølge Aller kostede sagen godt 30 mio. kr. det første regnskabsår efter skandalen.

Ifølge adm. direktør Pål Thore Krosby, har sagen dog ikke direkte indvirket på det seneste regnskabs resultat.

Ifølge anklageskrifterne i sagen har Aller Media fra 2008-2012 betalt den såkaldte tys tys-kilde mindst 430.000 kr. for at udlevere oplysninger mindst 662 gange.

Kilden kom med oplysninger om kendte menneskers kreditkortbetalinger, som Se og Hør kunne bruge til at skrive historier om bl.a. kongehuset og andre kendte danskere.

Aller Media blev dømt for medvirkning til hacking under skærpede omstændigheder og bestikkelse i den private sektor.

»I skærpende retning har retten lagt vægt på, at det har fundet sted over en lang periode og i stort omfang,« udtalte dommeren, der tilføjede, at det havde betydning af der var tale om erhvervsmæssig anvendelse af oplysningerne.

I udmåling af bøden, har retten lagt vægt på, at den skal være »effektiv og afskrækkende«. Samtidig har retten lagt vægt på, at Aller Media i kølvandet på sagen reagerede med flere tiltag, der skulle forebygge lignende sager. 

Specialanklageren præsenterede i sagen en række mails og sms’er, hvor en række Aller-medarbejdere - menige journalister, mellemledere og chefredaktører - kommunikerer om samarbejde med og betaling af den såkaldte "guldkilde".

Aller accepterer bøden, sagde Aller Medias advokat Hans Jakob Folker. Han havde allerede tidligere i sagen gjort det klart, at selskabet var beredt på at acceptere en bøde på op til niveauet omkring 15 mio kr.

»10 mio. kr er stadig et ret stort beløb. Retten har taget hensyn til, at Aller har taget hånd om problemerne fra sagens start, men det er klart, at der også er lagt vægt på, at der er mange krænkede. Det tager vi ansvaret for.«

Nu er der sat punktum for straffesagen, men der kan jo stadig komme sagsanlæg fra de krænkede?

»Som udgangspunkt er der sat punktum for sagen i dag for Allers vedkommende. Hvorvidt der senere kommer andre krav, det vil tiden vise,« siger Hans Jakob Folker.

Retten afgjorde i dag også straffesagerne mod Lise Bondesen og Kim Bretov, der begge var mellemledere på Se og Hør i de år, og havde tilstået retligt ansvar for brugen af kreditkortkilder. De blev begge idømt seks måneders betinget fængsel.

Yderligere fem tidligere Aller-medarbejdere er tiltalt i sagen. Bl.a. Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og tidligere udgiverdirektør Per Ingdal, der alle har været ansvarshavende chefredaktører på bladet.

Desuden journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, hvoraf sidstnævnte skrev bogen "Livet det forbandede", hvis afsløringer fik sagen til at rulle. Derudover er den tidligere PBS/IBM-medarbejdere, den såkaldte tys-tys-kilde tiltalt. De nægter sig alle skyldige.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.