- Opdateret 30/08/2016 kl. 13:01
EU-afgørelse: Apple får kæmpe skattesmæk
EU-Kommissionen har afgjort, at Irland har givet den amerikanske it-gigant Apple uretmæssige skattefordele for op til 13 mia. euro. Afgørelsen betyder, at Irland nu må opkræve de ubetalte skatter i landet fra Apple for årene 2003 til 2014 på op til 13 mia. euro hvortil kommer renter. Det fremgår af en meddelelse fra EU-Kommissionen.
- Medlemsstater kan ikke give skattefordele til udvalgte selskaber - det er ulovligt under EU-regler for statsstøtte. Kommissionens undersøgelse konkluderede, at Irland gav ulovlige skattefordele til Apple, som over mange år gjorde det muligt for selskabet at betale væsentligt mindre skat end andre virksomheder, siger den danske EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en meddelelse fra kommissionen.
Både Apple og Irland protesterer, og begge parter truer med at anke.
- Medlemslande må ikke give skattefordele til udvalgte virksomheder. Det er ulovligt i henhold til EU's regler om statsstøtte, siger Margrethe Vestager ifølge Ritzau i pressemeddelelsen fra EU.
Hun siger, at Apple har betalt en procent i skat i 2003 og helt ned til 0,005 procent i 2014. EU kan kræve, at et medlemsland inddriver skat 10 år tilbage fra den første henvendelse i sagen. Den kom i 2013.
Apple skriver i en udtalelse, at EU-Kommissionen forsøger at "omskrive Apples historie i Europa" ved at ignorere de irske skattelove. Vestager venter hele det internationale skattesystem på hovedet, lyder det fra det amerikanske firma.
- Det vil få en markant og skadende virkning på investeringer og jobskabelse i Europa, skriver Apple ifølge Ritzau.
Irland mener ikke, at landet har brudt de fælles regler for statsstøtte. Apple har betalt den skat, virksomheden skulle, siger den irske finansminister, Michael Noonan, ifølge nyhedsbureauet Reuters.
- Jeg er dybt uenig med EU-Kommissionen, siger Noonan, som afviser, at Irland skulle have givet særlige skattefordele til nogle virksomheder.
Han vil gå efter at anke afgørelsen.
Noonan vil udfordre, at EU med reglerne for statsstøtte griber for meget ind i medlemslandenes kompetencer.
/ritzau/FINANS