Erhverv

Udsigt til dramatisk fald i produktionen på danske slagterier

Ifølge nye prognoser vil antallet af svineslagtninger i Danmark falde voldsomt både i år og næste år.

Artiklens øverste billede
De danske slagteriarbejdere går en usikker fremtid i møde. Landmændenes leverancer af slagtesvin ventes at falde brat det kommende år. Foto: Katinka Hustad

De danske slagterier ventes at blive ramt af et brat fald i antallet af slagtninger det kommende år.

En ny prognose fra Landbrug & Fødevarer, L&F, indikerer, at der i år vil blive slagtet 930.000 færre grise på de danske slagterier. Størstedelen af faldet ligger i årets sidste måneder, og nedgangen ser ud til at fortsætte i første halvår 2017, hvor antallet af svineslagtninger ventes at falde yderligere 700.000. Dermed kommer den årlige produktion af slagtesvin ned omkring 17 mio. - det laveste niveau i  årtier.

Hvis prognosens forudsigelser bliver til virkelighed, vil det koste arbejdspladser på de danske slagterier og reducere den danske milliardeksport af svinekød.

»De kommende kvartaler er der udsigt til, at den totale produktion af smågrise i Danmark vil være nogenlunde konstant. Vi venter imidlertid, at eksporten af levende smågrise fortsætter med at stige, hvilket vil medføre et markant fald i slagtningerne i Danmark i både 2016 og 2017,« siger chefkonsulent Karsten Flemin, L&F.

Prognosen fra L&F bygger på data fra Danmarks Statistik, som jævnligt opgør, hvor mange slagtesvin, smågrise og drægtige søer, der står i de danske svinestalde. Disse data gør det muligt med ret stor sikkerhed at kunne beregne, hvordan den samlede produktion af grise vil udvikle sig ni måneder frem.

Der er en stærkt stigende eksport af levende danske smågrise til især Polen.

Karsten Flemin, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Smågrisene bliver enten opfedet og slagtet i Danmark eller eksporteret levende til opfedning og slagtning i udlandet. L&F venter, at eksporten af levende smågrise bliver rekordstor det kommende år, og dermed bliver der færre grise til de danske slagterier.

»Der er en stærkt stigende eksport af levende danske smågrise til især Polen. Udviklingen skyldes grundlæggende, at forskelle i rammevilkår medfører, at det er en bedre forretning at opfede slagtesvin i lande som Tyskland og Polen end i Danmark,« siger Karsten Flemin.

Henrik Mortensen, der er formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, vurderer, at mange års dårlig økonomi er skyld i, at produktionen af slagtesvin i Danmark falder.

Jeg har selv lukket min slagtesvinestald og eksporterer nu alle mine smågrise til Polen.

Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter

»Jeg har selv lukket min slagtesvinestald og eksporterer nu alle mine smågrise til Polen. Det har i en årrække været en bedre forretning at eksportere smågrisene levende end at opfede og slagte dem i Danmark. Derfor er der de seneste år stort set ikke bygget nye slagtesvinestalde i Danmark, hvor hele produktionsapparatet gradvist nedslides,« fortæller Henrik Mortensen.

Henrik Mortensen betegner udviklingen som bekymrende:

»Det ville afgjort være bedre for sektoren, hvis vi kunne bevare slagtesvineproduktionen og dermed værditilvæksten i Danmark. Der er også en vis risiko forbundet med at være afhængig af eksport af levende grise,« siger Henrik Mortensen.

Risikoen er blandt andet, at sygdomsudbrud kan medføre, at grænserne lukkes for eksport af levende dyr.

Henrik Mortensen anerkender, at vedtagelsen af den såkaldte landbrugspakke forbedrer erhvervets rammevilkår og indtjeningsmuligheder.

»Det er et stort skridt i den rigtige retning, men realiteten er bare, at vi stadig ikke ikke er på niveau med vores nabolande. Vi er fortsat relativt hårdere belastet af skatter og afgifter samt højere lønninger. Økonomien i dansk slagtesvineproduktion har været dårlig i 10 år, og der skal en del til for at vende udviklingen i branchen,« mener Henrik Mortensen.

De danske slagtesvineproducenter har blandt andet været relativt hårdt belastet af en række danske særregler på miljøområdet. Disse regler gælder for alle landmænd, men er mindre belastende for smågriseproducenterne. Derfor tipper produktionen mere og mere i retning af specialiseret smågriseproduktion, hvormed Danmark får en rolle som underleverandør af smågrise til resten af Nordeuropa.

Hos slagterikoncernen Danish Crown følges udviklingen i slagtningerne med bekymring.

Det er selv sagt en bekymrende udvikling, som vi følger meget nøje.

Jens Hansen, pressechef Danish Crown

»Vi er opmærksomme på, at prognosen peger i retning af et betydeligt fald i antallet af slagtninger. Det er selv sagt en bekymrende udvikling, som vi følger meget nøje. Faldet har for nylig medført, at vi måtte afskedige medarbejdere og reducere kapaciteten på vores slagterier i Ringsted og Horsens,« fortæller pressechef Jens Hansen, Danish Crown.

Hos Danish Crown håber man dog, at faldet i slagtningerne bliver mindre, end de nye prognoser fra L&F indikerer.

»Vi har de seneste måneder leveret en markant forbedret svinekødsafregning til landmændene, og forhåbentlig kan det skabe fornyet optimisme og få flere til at skrue op for produktionen af slagtesvin. Samtidig har landmændene haft mulighed for at søge tilskud til byggeri af slagtesvinestalde, og den mulighed har mange benyttet sig af. Det kan forhåbentlig være med til at bremse faldet i slagtningerne i løbet af et år,« siger Jens Hansen.

Danish Crown har ikke planer om yderligere nedskæringer.

»Når tilpasningen i Ringsted er effektueret sidst i september, passer vores kapacitet med de aktuelle tilførsler,« oplyser Jens Hansen.

Eksport af levende smågrise skaber forholdsvist få arbejdspladser og valutaindtægter sammenlignet med produktion slagtesvin. Som tommelfingerregel skaber 1 mio. slagtesvin knap 2 mia. kr. i eksportindtægter samt 1.000 arbejdspladser i landbruget, fødevareindustrien og de øvrige følgeerhverv.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.