Erhverv

Andet slag i Se og Hør-sagen indledes med tys-tys-kilden

Se og Hør-sagens anden del indledes i dag. Tys-tys-kilden er første mand til at indtage vidneskranken.

Artiklens øverste billede
Foto: Stine Bidstrup

Efter mere end to års ventetid og to uger efter første omgang i retten, der udløste en millionbøde til Aller Media og betingede domme til to tidligere Se og Hør-chefer, indledes anden del - og det helt store slag - i Se og Hør-sagen i dag.

Her tager Retten i Glostrup hul på den første af i alt 20 retsdage i sagen, hvor flere af sagens mest profilerede navne er på anklagebænken, og hvor flere kendisser undervejs skal afgive forklaring.

Hvor første del af retssagen kørte som tilståelsessager, så nægter de tiltalte i den resterende del af opgøret sig skyldige. På anklagebænken er de tre tidligere chefredaktører på Se og Hør Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen, den såkaldte tys-tys-kilde og de to de forhenværende journalister på ugebladet Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping.

Og netop tys-tys-kilden, Peter Bo Henriksen, som qua sit job som systemoperatør i PBS/IBM formidlede kreditkortoplysninger til Se og Hør, er efter planen første mand til at indtage vidneskranken.

”Han er sat på til at vidne første dag, men det er ikke afklaret endnu, om han eventuelt vil vente, fordi der kom nyt materiale så sent som i går (tirsdag, red.), som vi ikke har gennemgået endnu,” skriver hans forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen i en mail til MediaWatch.

Advokaten fortæller, at han selv og tys-tys-kilden ser frem til at komme i gang med sagen.

Tys-tys-kilden er tiltalt efter den såkaldte hackingparagraf og for at have skaffet sig ”uberettiget adgang til en andens oplysninger eller programmer” om 163 kendte. 135 af gangene udleverede han ifølge anklageskriftet oplysningerne til Se og Hør. Samlet foretog han 523 søgninger i databaser, som han ”ikke havde legitim adgang til,” mener anklageren.

Se og Hør betalte ifølge anklageskriftet alt i alt tys-tys-kilden 430.000 kr. Dem ser anklageren som bestikkelse og kræver beløbet konfiskeret.

Tys-tys-kilden erkender at have videregivet de fortrolige kreditkortoplysningerne til Se og Hør, men han nægter sig skyldig i anklagen om at have skaffet sig ”uberettiget adgang til en andens oplysninger eller programmer.”

”Et afgørende moment er for os, om han er gået ud over de beføjelser, han har haft qua sig arbejde, idet der så efter vores opfattelse ikke er tale om hacking,” skriver Michael Juul Eriksen.

Advokaten frygter ikke, at de tre domme til Aller Media og de to tidligere Se og Hør-chefer får betydning.

”De tre domme ændrer ikke noget for os, men har nok større betydning for de øvrige. Min klient vil blive bedømt på baggrund af, hvad han faktisk har gjort og ikke gjort,” siger han.

Også de to tidligere journalister på Se og Hør Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen skal afhøres i løbet af sagen. De erkender begge, at de havde den direkte kontakt med tys-tys-kilden, men nægter sig skyldige i anklagerne mod dem.

De tre tidligere chefredaktører på ugebladet Henrik Qvortup, Per Ingdal og Kim Henningsen er hhv. tiltalt for bl.a. at have indgået aftale med tys-tys-kilden om betaling for hans søgninger, medvirket til samarbejdet og betalingen og videreføre samarbejdet med ham.

I vidneskranken vil efter alt at dømme også sidde de to tidligere chefer på ugebladet, som altså er blevet dømt. Og det faktum, at de er dømte i sagen og ikke tiltalte, har den konsekvens, at de vil være forpligtet til at svare på spørgsmål. Som tiltalt er man ikke forpligtet ”til at lægge løkken om egen hals,” som sagens anklager Morten Frederiksen formulerede det, da tilståelsessagerne blev afgjort i slutningen af august. Som almindelige vidner har man derimod pligt til at udtale sig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.