- Opdateret 09/09/2016 kl. 16:36
Investorer slukker lyset i Hesalight: Kræver 750 mio. kr. retur NU
Pensam, Pensiondanmark og Danske Capital kræver trecifret millionlån til Hesalight indfriet.
Lampekometen Hesalight fra Roskilde er faretruende tæt på at brænde ud.
Selskabets investorer, der har lånt firmaet knap 600 mio. kr. til at ekspandere, kræver nu lånet indfriet med det samme.
Dermed har selskabet 10 dage til at finde pengene - ellers risikerer det at blive erklæret konkurs.
»Der har over de seneste måneder været et forløb, hvor obligationsinvestorerne har arbejdet med selskabet for at få mere indsigt i en række forhold. Desværre må vi konstatere, at der er væsentlige brud på obligationsaftalen,« lyder det i en udtalelse fra investorerne, som bl.a. tæller Pensam, Pensiondanmark og Danske Capital.
»Derfor har vi i henhold til aftalen ret til at kræve obligationerne indfriet. I kredsen af obligationsinvestorer er der bred enighed om, at det skridt vi tager nu, er den bedste måde at beskytte vores investering på. Mere kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt«.
Inklusiv renter kræver investorerne 100,7 mio. euro eller ca. 750 mio. kr. retur.
Hesalight-direktør Lars Nørholt afviser at kommentere.
»Det kender jeg ikke noget til. Så det har jeg ingen kommentar til«.
Hesalight har været i vælten, fordi selskabet - som b.la. sælger gadebelysning på lange kontrakter - har bogført trecifrede millionoverskud, alt imens pengene er fosset ud af kassen.
Det fik Erhvervsstyrelsen til at kræve nye regnskaber og true med en tvangsopløsning af Hesalight i maj, og da de nyreviderede regnskaber så tikkede ind efterfølgende, viste det sig da også, at virksomhedens sundhedstilstand var alt andet end god.
Oprindeligt havde Hesalight afleveret et 2015-regnskab med et resultat efter skat på 98 mio. kr., men i det reviderede regnskab lyder bundlinjen på knap 1,7 mio. kr., mens egenkapitalen endte på -23 mio. kr.
De pumpede regnskaber har sikret Hesalights direktør og ejer Lars Nørholt en fed milliongevinst. Obligationsaftalen tillod ham nemlig at hive 20 pct. af overskuddet ud til sig selv, og det betød b.la., at han hev 8 mio. kr. ud af selskabet sidste år, alt imens likviditeten strammede til.