Tusindvis af ledige skal kæmpe om få deltid-jobs
Der er slet ikke nok jobs til de tusindvis af ledige, der skal leve op til 225-timers reglerne for at bevare fuld ydelse. Beskæftigelsesministeren mener, der er et stort marked, mens LO kalder det »symbolpolitik«.
Det bliver mere end svært at leve op til reglerne om 225-timers beskæftigelse for mange af de 56.000 borgere, der har fået brev om, at de er i potentielt kan få en lavere offentlig ydelse fra 1. oktober.
Årsagen er, at gruppen skal have 225 timers arbejde om året for at fastholde kontanthjælp, men hos flere kommuner med høj ledighed lyder vurderingen, at det ikke er realistisk. Samtidig oplyser jobportalen Jobindix, at kun 5 pct. af deres jobannoncer er deltidsstillinger.
Det svarer til ca. 500 jobs, og langt størstedelen af disse kræver en uddannelsesbaggrund som eksempelvis sygeplejerske eller pædagog.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen mener ikke, at man kan bruge antallet af opslåede stillinger som pejlemærke og påpeger samtidig, at kommunerne selv har visiteret den gruppe, der nu står til at få sænket ydelserne.
»Det er mennesker, der hele tiden har haft pligt til at være job- eller uddannelsessøgende. Forpligtelserne har været kendt længe, og der er en gruppe, der nu vil opleve effekterne af 225-timers reglen.«
Har du et indtryk af, hvad omfanget af jobs på 5-10 timer om ugen er?
»Nej, men 100.000 har et job på under 14 timer, så der er et rigtig stort jobmarked for deltidsstillinger med lille timetal.«
Formanden for LO’s 1 mio. medlemmer, Lizette Risgaard, kalder reglen symbolpolitik. Hun understreger, at dem, der kan arbejde, skal arbejde, men at man skal holde op med at jagte dem, der ikke kan.
»Uanset om det er 225, 500 eller 2000 timer, man leder efter, så er det svært at finde arbejdsgivere, som tager de svagere grupper, så det med at politikere vil straffe folk til den reaktion, de vil have, er forkert, og taberne bliver børnene. Man er i gang med et socialt eksperiment, som heller ikke virkede sidste gang,« siger Risgaard.
Om muligheden for at tusindvis af borgere kan få job i få timer om ugen, siger Kaare Danielsen, direktør i Jobindex:
»Der er ikke nogle nemme stillinger tilbage i Danmark. Dem, der siger, man bare kan blive kasseekspedient, ved ikke, hvad det vil sige, for her er der også krav om at være servicemindet, betjene kunder, hovedregning osv.«
Det med at politikere vil straffe folk til den reaktion, de vil have, er forkert, og taberne bliver børnene.
Jyllands-Posten har henvendt sig til flere kommuner i den tunge ende af ledighedsskalaen. Her har i alt 8.858 ledige fået brev om, at de er i fare for at gå ned i ydelse 1. oktober.
En af dem er i Brøndby Kommune, hvor 360 borgere har fået brev. Men jobkonsulent Lars Foss vurderer, at der kun er 2-5 jobs med en arbejdstid på under 40 timer om måneden.
»På kort sigt er der nogle svage borgere, som får det svært, og som vi ikke kan få ud i virksomhederne.«