Erhverv

Ingdal: Jeg vidste ikke noget om nogen kilder

Udgiverdirektøren kendte intet til tys-tys-kilden i sin tid som chefredaktør for Se og Hør og vidste generelt ikke, hvilke kilder ugebladet benyttede sig af.

Artiklens øverste billede
Per Ingdal, tidl. underdirektør i Aller Media. Foto: Peter Klint

Per Ingdal havde intet kendskab til, hvilke kilder Se og Hør havde, og da han fik information om samarbejdet med tys-tys-kilden, bad han om at få det stoppet.

Det var blandt de pointer, som Per Ingdal, tidligere udgiverdirektør i Aller Media og i en kortere periode konstitueret chefredaktør på Se og Hør, fremførte, da han i går afgav sin forklaring i Se og Hør-sagen ved retten i Glostrup.

Per Ingdal trådte til som ansv. chefredaktør i december 2008, efter Henrik Qvortrup havde afleveret sin opsigelse. Ingdal beholdt posten, indtil Kim Henningsen tiltrådte i juni 2009.

Men selv om han havde chefredaktør-ansvaret i en periode, vidste han ikke, hvilke kilder der dannede grundlag for ugebladets artikler, forklarede han.

”Jeg havde ikke nogen viden om nogen kilder overhovedet,” sagde Per Ingdal og tilføjede, at han selvfølgelig var klar over, at Se og Hør havde kilder, men ikke specifikt hvem de var.

Han forklarede, at han ikke var dybt nede i materien i artiklerne, men at han deltog på redaktionens ugentlige forsidemøde.

Først efter Kim Henningsens tiltrædelse som ansv. chefredaktør i juni 2009 blev Per Ingdal efter nogle måneder orienteret om samarbejdet med en kilde i PBS, som var lidt ulden i kanten. Og efter en dialog med Kim Henningsen blev de enige om at stoppe samarbejdet.

Sådan gik det som bekendt ikke. Kim Henningsen fortalte udadtil på redaktionen, at samarbejdet stoppede i sommeren 2010, men det fortsatte reelt frem til anden halvdel af 2011.

I en mail fra juli 2010 skriver Kim Henningsen til en række kollegaer, at han har talt med Per Ingdal om kilden, men den tidligere udgiverdirektør afviste i retten i går det udsagn. Henningsen og Ingdal havde kun én samtale om kilden, og den fandt sted i efteråret 2009, sagde Per Ingdal.

En anden interessant mailkorrespondance blev fremlagt tidligere på dagen i retten. Det skete under afhøringen af Kim Henningsen.

I korrespondancen fra september 2011 indikerede Kim Henningsen, at Per Ingdal i sin tid som chefredaktør var vidende om Se og Hørs samarbejde med Peter Bo Henriksen. Det afviste Per Ingdal i sit svar til Kim Henningsen i 2011, ligesom han gjorde det i sin forklaring i retten i går.

”Til gengæld skal jeg understrege, at jeg ikke har kendt til denne kilde, eller Ken B.’s øvrige kilder for den sags skyld, da jeg var chefredaktørvikar på Se og Hør. Første gang vi i direktionen blev orienteret om, at der fandtes en sådan kilde, var, da du orienterede os om det kort tid efter din tiltrædelse. Som du sikkert husker, instruerede vi dig om at afbryde forbindelsen til denne kilde, hvilket du var enig i,” skrev Per Ingdal i mailen til Kim Henningsen i efteråret 2011.

Mailen handlede om fyringen af Ken B. Rasmussen, daværende journalist på Se og Hør. Kim Henningsen frygtede, at Rasmussen ville fortælle om ugebladets brug af tys-tys-kilden til andre medier. Den frygt blev til virkelighed i 2014, da Ken B. Rasmussen med sin roman ”Livet, det forbandede” fik Se og Hør-sagen til at rulle.

Per Ingdal rådede i 2011 Kim Henningsen til at tage den risiko med i betragtning ved en fyring af Ken B. Rasmussen. I retten i går forklarede han, at han set i bakspejlet ville have givet et andet råd.

”Hvis jeg havde vidst dengang, hvad jeg vidste i dag, så var Ken B. ikke blevet afskediget. Så havde han sikkert fået en lønforhøjelse (...) for at tie stille,” sagde Per Ingdal under sin forklaring.

Udgiverdirektøren endte med at miste sit job som følge af sagen. I sommeren 2014 talte han med adm. direktør i Aller Media, Pål Thore Krosby, og aftalen blev, at Per Ingdal så at sige tog det ledelsesmæssige skrald og ansvaret for sagen.

Han fortalte i øvrigt i retten, at hans tid som konstitueret chefredaktør på ugebladet kunne være blevet kortere. Per Ingdal forklarede, at en højt profileret journalist havde sagt ja tak til jobbet som chefredaktør på Se og Hør med virkning fra 1. marts, men sprang fra i sidste øjeblik. Per Ingdal endte altså med at sidde i Se og Hørs chefstol frem til juni.

Flere af de tiltalte har i retten forklaret, at det reelt var redaktionschef Kim Bretov, der havde tøjlerne på Se og Hør i den periode, hvor Per Ingdal var konstitueret chefredaktør. Alligevel blev han ikke udpeget som midlertidig ansv. chefredaktør ved Qvortrups afgang, fordi direktionen ikke ville have Bretov som chefredaktør på den lange bane, selv om han søgte om det, forklarede Per Ingdal i retten. Derfor trådte Ingdal til som ansv. chefredaktør, indtil den nye chef blev fundet.

Kim Bretov fik ellers varme anbefalinger med på vejen fra sin tidligere chef, Henrik Qvortrup. Det fremgik, da Henrik Qvortrup afgav sin forklaring i retten i mandags og sagde, at han ved sin afgang fra ugebladet havde sagt, at det ville være at ”smide guld på gaden” at forbigå Kim Bretov til jobbet som chefredaktør på Se og Hør.

Se og Hør-sagen fortsætter i dag med afhøring af, efter planen, fem vidner.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.