Erhverv

Dine feriedrømme fordobler indtjeningen i rejsebranchen

Rejseselskaberne tjener flere penge end sidste år. Men lønsomheden er ikke prangende. Det er især charterbureauerne, som er kommet på ret kurs.

Artiklens øverste billede
Danske rejsebureauer tjente flere penge på at sende danskerne på ferie. Foto: Ed Wray.

Indtjeningen i rejsebranchen er næsten fordoblet efter et godt år for de fleste selskaber.

Flere af de store bureauer skar ned på kapaciteten i et forsøg på at undgå at sælge alt for mange rejser med rabat. Det var med til at forbedre lønsomheden.

Samtidig betød en kold og våd sommer udsolgte fly og høje priser i højsæsonen, som er afgørende for erhvervet.

Det samlede overskud i rejsebranchen blev i 2015 på 338 mio. kr., mens indtjeningen året før var på blot 174 mio. kr. Det viser nye tal fra Dansk Brancheanalyse, som har gennemgået regnskaberne for mere end 180 af de største aktører, som samlet har mere end 90 pct. af omsætningen i erhvervet.

»Rejsebranchen har fået genoprettet indtjeningen, men resultaterne er dog ikke prangende. Fremgangen skyldes først og fremmest, at 2014 var et rigtigt dårligt år for erhvervet,« siger Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse.

Rejsebranchen har fået genopretningen indtjeningen, men resultaterne er ikke prangende.

Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse.

Han fremhæver, at lønsomheden i 2015 var på niveau med gennemsnittet for de seneste 10 år.

Det er først og fremmest charterbranchen, som tjente flere penge sidste år. Charterselskaberne havde ifølge analysen et samlet overskud på 82 mio. kr. mod et tab på 40 mio. kr. året før.

Væksten i lønsomheden er dog sket på en billig baggrund, da 2014 var et ualmindeligt hårdt år for charterbranchen. Højsommeren var varm og solrig, og det betød, at mange rejser måtte sælges med store rabatter i skolernes sommerferie. Uro i Egypten med aflyste flyvninger kostede også dyrt.

»Desuden var der charterkrig i Jylland, hvor charterselskaberne havde alt for mange rejser på programmet. Det pressede priserne,« siger Ole Egholm.

Han tilføjer, at erfaringerne fra 2014 medførte, at branchen forberedte sig bedre og mere forsigtigt til 2015.

Ifølge Foreningen Rejsearrangører i Danmark, RID, blev der sidste år solgt 993.000 charterrejser. RID omfatter 14 selskaber og har op mod 90 pct. af salget af charterrejser.

»Charterbranchen har et stabilt salg på omkring 1 mio. solgte rejser om året, og vi har formået at holde volumen, selvom lavprisselskaberne har åbnet masser af nye ruter med tusindvis af billige billetter,« siger Peder Hornshøj, direktør i Bravo Tours og formand for RID.

Charterbranchen har et stabilt salg på omkring 1 mio. solgte rejser om året, og vi har formået at holde volumen, selvom lavprisselskaberne har åbnet masser af nye ruter med tusindvis af billige billetter.

Peder Hornshøj, direktør i Bravo Tours og formand for RID.

Han beskriver 2015 som et fornuftigt år, som dog var udfordrende. Flygtningesituationen i Grækenland betød færre rejsende til de berørte destinationer. Samtidig betød terror i Tunesien, at mange tusinde rejser til landet måtte aflyses.

»Til gengæld fik vi hjælp af en kold og våd sommer. Kunderne stod i kø for at komme sydpå i højsæsonen, så langt de fleste rejser blev solgt til fuld pris,« siger Peder Hornshøj.

Charterbranchen satser i modsætning til specialrejsebureauerne på volumen, og selskaberne benytter egne fly, som skal fyldes både i lavsæson og højsæson og uanset om det er godt eller dårligt vejr. Indtjeningen pr. rejse er marginal, og derfor kan lønsomheden også svinge meget fra år til år.

»Vi tjener på vores høje volumen, men det er også det, vi kan tabe på,« siger Peder Hornshøj.

Specialrejsebureauer som Kilroy, FDM, Jysk Rejsebureau, MyPlanet, Albatros, Nyhavn Rejser og mange flere tjente ifølge Dansk Rejsebureau 125 mio. kr. i 2015 mod 127 mio. kr., året før.

Samlet havde rejsebranchen herhjemme en vækst i omsætningen sidste år på 4 pct. Dermed har bureauerne været i stand til at holde skansen og øge aktiviteten trods konkurrence fra søgemaskiner som Tripadvisor, Momondo, Booking.com og andre tjenester, hvor forbrugerne kan søge efter flybilletter og hotelovernatninger.

»Internetmastodonterne tager en del af markedet, og de fylder mere og mere. Men de danske rejsebureauer er i stand til at pakke rejser på en måde, som kunderne har svært ved selv at gøre. Derfor har de vist sig at være konkurrencedygtige,« siger Ole Egholm.

Samme vurdering har Lars Thykier, der er generalsekretær i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF.

»Forbrugere handler ikke kun på nettet. De køber de rejser, der passer efter deres behov, og individuelt tilpassede rejseprodukter kan de kun få hos de danske rejsebureauer. Samtidig får de inkluderet tryghed og sikkerhed, fordi bureauerne er dækket af Rejsegarantifonden og kan få hjælp fra Pakkerejseankenævnet, hvis noget går galt,« siger Lars Thykier.

Han tilføjer, at danskerne ikke køber så mange rejseprodukter i udlandet, som mange forestiller sig.

»Rejseprodukter er globale, men vi køber gerne lokalt, hvis produktet er rigtigt, prisen er fornuftig, og leverandøren er baseret i Danmark,« siger Lars Thykier.

Rejseprodukter er globale, men vi køber gerne lokalt, hvis produktet er rigtigt, prisen er fornuftig, og leverandøren er baseret i Danmark.

Lars Thykier, generalsekretær i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF.

Undersøgelsen fra Dansk Brancheanalyse omfatter også de virksomheder, der arrangerer skirejser. Disse bureauer havde et samlet overskud på 37 mio. kr. sidste år. Erhvervsrejsebureauerne havde en lønsomhed på 25 mio.

De såkaldte incoming bureauer, der tager sig af udenlandske turister, som besøger Danmark, tjente sidste år 52 mio. kr. Det er en markant fremgang drevet af den stigende interesse for Danmark som turistland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.