Erhverv

Av: Nye problemer på Amager Bakke kan give ekstra millionregning til københavnerne

Ledelsen bag Amager Bakke vil have Esbjerg-virksomheden Vølund til at betale en ekstraregning på 100 mio. kr. Ellers havner regningen hos københavnerne.

Artiklens øverste billede
Byggepladsen på Amager Bakke skal holdes i gang i flere måneder endnu, fordi hovedleverandøren B&W Vølund har lavet tekniske fejl. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Det skandaleramte prestigeprojekt Amager Bakke er løbet ind i massive problemer, der ifølge interne tal vil gøre affaldsanlægget ca. 100 mio. kr. dyrere. Det oplyser adm. direktør Ulla Röttger fra Amager Ressourcecenter (ARC), som står bag byggeriet af Amager Bakke.

Det er Esbjerg-virksomheden B&W Vølund, der har fejlet på de tekniske installationer til de store forbrændingsovne, som udgør kernen af det nye anlæg. Det forsinker byggeprocessen og presser den i forvejen hårdt udfordrede økonomi på Amager Bakke, som primært er finansieret af varmekunder i hovedstaden.

»Vi skal bl.a. holde fuld bemanding på byggepladsen, som efter planen skulle være lukket ned. Jeg regner med, at det koster 100 mio. kr. i ekstra omkostninger inklusiv alt,« siger Ulla Röttger og tilføjer, at prisen stiger, hvis B&W Vølund bliver forsinket mere end de syv måneder, som der er lagt op til på nuværende tidspunkt.

Amager Bakke har i de seneste måneder kæmpet med udsigten til et milliardtab, fordi ledelsen skød langt forbi virkeligheden, da den lagde forudsætningerne for økonomien på det 4 mia. kr. dyre anlæg. I august vedtog politikerne i de fem ejerkommuner derfor en økonomisk redningsplan.

Ulla Röttger vil kæmpe for, at den nye ekstraregning på 100 mio. kr. ikke ender hos  affalds- og varmekunderne. Hun håber på at tørre regningen af på B&W Vølund.

»Vi hænger på den som bygherre. Men vi har i kontrakten indbygget en aftale om bod, når de (B&W Vølund, red.) ikke overholder aftalte milepæle,« siger Ulla Röttger.

Er I sikre på, at I kan få Vølund til at dække de 100 mio. kr.?

»Vi vil gøre, hvad vi kan,« siger hun.

Adm. direktør for B&W Vølund, John Veje Olesen, bekræfter, at projektet er forsinket, men han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. I forbindelsen med  et nyt halvårsregnskab oplyser Esbjerg-virksomhedens amerikanske ejer, at selskabet har fejlet på det ingeniørmæssige rørdesign og forventer at fejlene kommer til at koste selskabet 212 mio. kr.

Flere medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation vil have den politisk valgte bestyrelse til at forklare, hvorfor københavnerne kan ende med at stå med en ektraregning. ARC's bestyrelsesformand Lars Weiss siger:

»Jeg kan forsikre om, at vi i bestyrelsen vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at hive så meget som overhovedet muligt hjem. Men jeg kan ikke foregribe, hvordan det ender,« siger han.

Trods problemerne fastholder ARC planen om at anlægget skulle være oppe at køre i sommeren 2017, og at der i slutningen af året vil blive åbnet for den rekreative del.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.