Danske virksomheder går som varmt brød - nærmer sig ny rekord
Der er solgt 174 danske virksomheder i løbet af årets ni første måneder.
Antallet af danske virksomheder, der sælges, kan meget vel sætte rekord i år.
Sådan lyder det fra rådgiver af køb og salg af virksomheder Oaklins (tidl. Audon) i en ny analyse.
Firmaet, der typisk rådgiver mindre familieejede virksomheder, har talt 174 solgte danske virksomheder i årets ni første måneder, hvilket er en spids mere end sidste år. Det samlede antal transaktioner er derimod faldet en my.
Der er en smule usikkerhed knyttet til tallene, men den overordnede konklusion er klar; der er rigtig godt gang i det danske marked for køb og salg af virksomheder.
»Det er drevet af lave udlånsrenter og tilgængelig kapital og så selvfølgelig den manglende vækst mange steder som gør, at koncerner køber sig til den,« siger Jonas Knudsen, partner i Oaklins Denmark.
Ud af de 174 handler, hvor et dansk selskab har skiftet ejer, udgør industri og it-selskaber henholdsvis 22 og 19 pct.
Ser man uden for landets grænser, er der også godt gang i købsaktiviterne. Samtidig er gearingsniveauet steget væsentligt siden 2009, hvor verdensøkonomien fik en ordenlig dukkert.
Dengang blev virksomhedskøb i gennemsnit gearet 3,6 gange dets driftsresultat. I 2015 finansierede køberne sig typisk ved at geare virksomheden 5,3 gange og i årets ni første måneder fem gange.
De lave renter er en del af forklaringen på, at det kan lade sig gøre at øge gældsfinansieringen.
Men det er samtidig med til at hæve priserne og det på et tidspunkt, hvor mange virksomheder har haft gavn af løntilbageholdenhed, og marginerne er højere end historisk set.
Jonas Knudsen mener imidlertid stadig, at der er langt til de glade dage op til finanskrisen.
»Da Island gik amok før finanskrisen (og dets banker var på voldsom international ekspansion, red.) var det næsten svært at være finansiel rådgiver, fordi den måde vi arbejdede på blev for langsom. Man kunne nærmest sælge over weekenden,« siger han.
»Man kan argumentere for, at processerne måske er blevet et par måneder kortere end for 4-5 år siden, fordi der er et godt købermarked, men det er ikke kommet ned i et niveau, hvor det er uforståeligt at se på. Jeg synes, at i hvert fald i vores segment (handler til 100-500 mio. kr., red.) er bankerne meget gode til at holde sig nogenlunde på sporet«.