Erhverv

Økobølge får pengene til at skylle ind i kassen hos dansk slagteri

Slagteriselskabet Friland har leveret det bedste regnskab nogensinde og forgylder sine ejere.

Artiklens øverste billede
Guldgrise: Afregningsprisen på økologiske grise har det seneste år været den højeste nogensinde.

Kunderne flår bogstaveligt talt varerne ned af hylderne hos slagteriselskabet Friland.

Selskabet, der er Europas største leverandør af økologisk kød, har gennem en lang periode været nødt til at afvise kunder hver uge - simpelthen fordi, der har været alt udsolgt.

Det har sendt priserne på økologisk kød op i de højeste niveauer nogensinde og lagt grunden til det rekordregnskab, som Friland netop har offentliggjort.

Friland har det seneste år øget omsætningen med 17 pct. til 829 mio. kr., og de landmænd, der leverer økologiske grise til selskabet, er blevet forgyldt med de højeste afregningspriser nogensinde.

Det seneste år har landmændene modtaget et såkaldt økologitillæg på 21,19 kr. pr. kilo svinekød, de har leveret til Friland. Tillægget er 23 pct. højere end i det foregående regnskabsår, og det kommer på toppen af afregningsprisen på konventionelle grise, som det seneste år har været 10,39 kr. pr. kilo.

Økologerne har altså modtaget en samlet afregning på 31,58 kr. pr. kilo - tre gange mere end de konventionelle producenter.

»Det er klart, vi er stolte og glade over at kunne levere et så godt resultat til vores leverandører. I alt udbetaler vi 70 mio. kr. mere til vores leverandører, end vi gjorde det foregående regnskabsår,« fortæller Henrik Biilmann, direktør i Friland.

Friland har det seneste år øget slagtningerne med 18 pct., men har alligevel manglet varer. Henrik Biilmann vurderer, at Friland kan øge antallet af slagtninger med yderligere omkring 15 pct. pr. år frem til 2018.

Det tager omkring to år for landmændene at omlægge til økologisk drift, og denne lange reaktionstid medfører, at markederne i lange perioder kan være præget af under- eller overforsyning af økologiske varer.

De seneste to år har der været stor mangel på økologiske varer, hvilket kunne ligne et drømmescenarie for de økologiske landmænd og selskaber som Friland. Henrik Biilmann advarer dog om, at konsekvensen kan blive varemangel, utilfredse kunder og så høje priser, at det skader sektorens vækst. Derfor glæder Henrik Biilmann sig over udsigten til, at produktionen af økologiske grise vokser de kommende år.

Nye tal fra fødevareministeriet viser, at et stort antal landmænd omlægger til økologisk produktion i løbet af 2017.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.