Erhverv

Jens Husted fik pludselig 62.452,59 kr. fra Skat, selv om han skyldte Skat penge: »Jeg er målløs«

Skat har udbetalt momspenge for 722 mio. kr. til danske virksomheder, selv om de slet ikke skulle have moms retur. Jens Husteds virksomhed, Oilfield Solutions i Esbjerg, er en af dem.

Artiklens øverste billede
Den 49-årige virksomhedsejer, Jens Husted, blev chokeret, da han fandt ud af, at Skat helt systematisk udbetalte momspenge til virksomheder, der ikke havde ret til pengene. Foto: Privat

49-årige Jens Husted troede knap sine egne øjne og ører, da 62.452,59 kr. pludselig drønede ind på kontoen i hans virksomhed, Oilfield Solutions i Esbjerg, den 18. august i år.

Det var momspenge, og de var sendt direkte fra Skat. I første omgang fattede han ikke en bønne af, hvorfor Skat havde sendt pengene, men da han fik talt med sin bogholder og sin revisor, begyndte det alligevel at dæmre.

Han husker forløbet således:

Et par uger i forvejen havde bogholderen indberettet virksomhedens kvartalsmæssige momstilsvar på cirka 400.000 kroner. Men kort tid efter havde firmaets revisor fra EY opdaget, at tallet var for højt og skulle reguleres 62.452,59 kroner i sydgående retning.

Da virksomheden endnu ikke havde betalt den skyldige moms - den skulle først betales den 1. september - rettede Oilfield Solutions derfor sin tidligere angivelse i Skats Tast-selv-system.

Og bom. Få dage senere stod der som nævnt 62.452,59 kr. på selskabets konto med venlig hilsen fra det danske skattevæsen.

Hjemme havde han og fruen flere gange hidset hinanden op over, hvordan Skat havde snorksovet og ladet formodede udenlandske svindlere lænse statskassen for 12 mia. kr. ved at kræve udbytteskat refunderet, selv om de aldrig havde ejet de aktier, som de hævdede.

»Det havde vi talt om mange gange, så jeg sagde til hende: Nu skal du høre. Nu er Skat fandme begyndt at udbetale moms, inden man selv har indbetalt. Så fortalte jeg hende historien. Hun sagde: Jamen, det kan da ikke passe. Det skal Skat da have at vide.«

Jeg blev alligevel så provokeret, at jeg ringede ind og fik fat i en Skat-medarbejder. Jeg sagde: Er I begyndt at dele julegaver ud?

Jens Husted, virksomhedsejer

Egentlig havde han ikke tænkt sig at gøre mere ved sagen. Han regnede ikke med, at han ville blive taget alvorligt, og han havde tidligere haft bøvl med at få udredt ting hos Skat, f.eks. da han ville forhøje virksomhedens a conto-skat, og Skats it-systemer havde håndteret det helt skævt.

»Men jeg blev alligevel så provokeret, at jeg ringede ind og fik fat i en Skat-medarbejder. Jeg sagde: Er I begyndt at dele julegaver ud? Hvad mener du, sagde han.«

Jens Husted forklarede ham sagen.

»Han sagde: Ja, det kan jeg godt se. Men det er jo på grund af din momsregistrering. Jeg sagde: Ja, men jeg skal jo bare betale mindre. Jeg skal da ikke have penge udbetalt! Han sagde: Det er fordi, du har lavet en regulering efter den første indberetning. Så ryger pengene ind på din nem-konto. Jeg sagde: Det må da være en fejl. I kan da ikke udbetale penge, inden jeg har betalt min momsgæld. Så kan jeg jo bare bruge jer som bank. Hvis jeg står og mangler 100.000 kr. til at dække et hul i tre uger, så behøver jeg ikke engang at sidde og tude ovre i banken. Så kan jeg bare lave en forkert momsindberetning.«

Jeg er fuldstændig målløs. Her har vi et velfærdssystem, hvor vi hele tiden taler om, at vi har brug for at skaffe flere penge, og så står kassen bare på vid gab.

Jens Husted, virksomhedsejer

Ifølge Jens Husted svarede Skat-medarbejderen, at han jo måtte huske på, at der var stikprøvekontrol.

»Jeg spurgte: Så det er ikke en fejl? Nej, det er det ikke, svarede han. Det kan du da ikke mene? Det er da den nemmeste måde at lave svindel på. Ja, men det er jo ulovligt, svarede han. Ja, det er dem, der svindler, sgu da ligeglade med. Så blev han sur. Sådan har vi altså valgt at gøre i Danmark, sagde han,« fortæller Jens Husted.

»Jeg er fuldstændig målløs. Her har vi et velfærdssystem, hvor vi hele tiden taler om, at vi har brug for at skaffe flere penge, og så står kassen bare på vid gab,« siger han.

Oilfield Solutions fik ifølge Husted besked på at beholde de 62452,59 kr., indtil virksomheden skulle betale sin moms den 1. september. Til den tid skulle virksomheden så betale hele beløbet fra den oprindelige indberetning, og på den måde blev "mellemregningen" udlignet.

Det gjorde Oilfield Solutions naturligvis, og det har virksomheder i en tilsvarende situationen tilsyneladende også gjort.

Rigsrevisionen offentliggjorde tidligere i denne uge en stærkt kritisk beretning om Skats kontrol på momsområdet. Et af kritikpunkterne gik på, at Skat havde udbetalt 722 mio. kr. til knap 4000 virksomheder, som havde korrigeret deres momsangivelser på samme måde som Oilfield Solutions.

Ifølge Skat er kun 54 virksomheder kommet i restance til Skat på grund af de fejlagtige udbetalinger, og deres samlede gæld er 1,6 mio. kr.

Det er - medgiver Jens Husted - naturligvis en formildende omstændighed, men han er alligevel chokeret over at opdage, hvor nemt det er at snyde med momsen. Det er svært at konkurrere mod den slags for almindelige lovlydige virksomheder, påpeger han.

Da sagens rette sammenhæng var gået op for ham, sendte han email til sin revisor:

»Fantastisk måde at få penge på hvis man mangler lidt ”cash flow” SKAT i DK er nu en dejlig ”bank” :  ) og hvis man vil have lidt aktieudbytte når man bor i udlandet, uden selvfølgelig at betale tilbage, er det selvfølgeligt også muligt – vi er nu så flinke i lille Danmark.«

Ifølge Skat har de fejlagtige udbetalinger været en konsekvens af en systemfejl, som blev opdaget i august 2016. Det var dog først i forbindelse med Rigsrevisionens undersøgelser, at det gik op for Skat, at udbetalingerne også var decideret ulovlige, og derfor blev de stoppet helt i november 2016.

»Skat finder det bestemt meget beklageligt, at vi i en periode har fortolket loven forkert og dermed i visse undtagelsestilfælde har udbetalt penge uden lovhjemmel,« siger underdirektør i Skat Johnny Schaadt Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.