Erhverv

Krisen har bombet dansk svineproduktion tilbage til 1991-niveau

Produktionen af slagtesvin fortsætter med at falde og rammer i år det laveste niveau i 25 år. Faldet ventes at fortsætte de kommende kvartaler.

Artiklens øverste billede
Eksporten af levende danske smågrise sætter rekord, mens produktionen på danske slagterier falder til det laveste niveau i mange år. Foto: Jacob Erbahn

For første gang i mange år tjener de danske landmænd nu gode penge på at producere slagtesvin. Alligevel fortsætter produktionen med at falde stejlt.

I de første 10 måneder af 2016 er der slagtet 700.000 færre grise i Danmark, og Landbrug & Fødevarer, L&F, venter, at hele året slutter med et fald i slagtningerne på 835.000.

Dermed lander slagtningerne for hele året på 18,15 mio. grise, hvilket er det laveste niveau siden 1991.

Den nyeste prognose fra L&F indikerer tilmed, at slagtningerne de første tre kvartaler af 2017 falder med yderligere 470.000.

»Der er et begrundet håb om, at det derefter vil lykkes at stabilisere antallet af slagtninger og måske endda opnå en mindre stigning,« siger markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.

Det store fald i antallet af slagtninger i år skyldes, at eksporten af levende smågrise har sat endnu en rekord. Det ventes, at de danske landmænd i år vil eksportere 13,4 mio. levende grise ud af landet. Det er i særklasse den største eksport af levende grise nogensinde.

Siden 2004 er eksporten af levende grise vokset fra 2,3 mio. til 13,4 mio., mens antallet af slagtninger i Danmark er faldet fra 22,9 mio. til 18,2 mio.

Udviklingen skyldes, at det i en længere årrække har været en elendig forretning at opfede slagtesvin i Danmark. Derfor er der stort set ikke blevet bygget nye slagtesvinestalde, og flere og flere landmænd har specialiseret sig i produktion af smågrise, som er blevet eksporteret.

I år er indtjeningen på produktion af slagtesvin imidlertid steget eksplosivt til det højeste niveau i mange år.

Trods den aktuelle høje indtjening fortsætter produktionen foreløbig med at falde.

»Det er en supertanker, der skal vendes. Branchen lider under et kæmpe investeringsefterslæb. Mange stalde er ved at være nedslidte og der lukkes løbende en del, hvilket sænker produktionen. Der er dog grund til at tro, at udviklingen vil vende de kommende år. En statslig tilskudsordning sikrer, at der bygges en del nye stalde i perioden 2017-2019. Samtidig forbedrer landbrugspakken og udfasningen af PSO-afgiften rentabiliteten i branchen,« påpeger chefkonsulent Finn Udesen, L&F.

Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, advarer dog om, at branchen stadig er hårdt mærket af den langvarige krise.

»Under krisen har mange landmænd truffet en beslutning om at slide deres slagtesvinestalde ned og derefter lukke. En stor del af disse stalde er ved at være brugt helt op nu, og derfor fortsætter produktionen med at falde, selv om økonomien lige nu faktisk er god. Jeg håber, det vil lykkes at stabilisere produktionen i 2017, men jeg tvivler,« siger Henrik Mortensen.

Han eksporterer selv alle sine smågrise til Polen, men har regnet på at bygge en slagtesvinestald.

»Jeg har også søgt tilskud til det. Men når jeg ser på tallene, må jeg bare sige, at det er godt nok mange penge, der skal sættes i blød i lang tid for at opnå en beskeden gevinst. Derfor kan jeg godt frygte, at faldet vil fortsætte, hvilket bestemt er negativt, da det koster både arbejdspladser og eksportindtægter,« siger Henrik Mortensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.