Serier

Milliardkrav smuldrer i retsopgøret efter OW Bunkers kollaps

OW Bunkers konkursbo håber fortsat på at skaffe yderligere finansiering til en gigantisk erstatningssag, efter det i første omgang har måttet sætte ambitionsniveauet voldsomt ned.

Skandalen i OW Bunker
Specialkurator i OW Bunkers konkursbo, Søren Halling-Overgaard, ville oprindeligt rejse et erstatningskrav på 2,2 mia. kr. Nu er det blevet nedsat til 400 mio. kr. Foto: Thomas Emil Sørensen Foto: Thomas Emil Sørensen

Pengemangel i konkursboet efter den krakkede OW Bunker-koncern har tvunget konkursadvokaterne til foreløbigt at opgive et historisk stort erstatningskrav mod den tidligere ledelse, revisionsfirmaet Deloitte og kapitalfonden Altor.

Specialkurator Søren Halling-Overgaard ønskede oprindeligt at kræve 2,2 mia. kr. i erstatning, men lillejuleaften stævnede han i stedet parterne for et langt mindre beløb, nemlig 400 mio. kr., ved retten i Aalborg.

Baggrunden for den gigantiske "rabat" er, at OW Bunkers kreditorer ikke vil betale flere penge ind til konkursboet for at gennemføre retssagen, og dermed er der kun råd til at gennemføre en sag med et væsentligt mindre krav.

Erstatningskravet har betydning for, hvordan domstolene udmåler de sagsomkostninger, som taberen kan blive dømt til at betale.

»Som følge af den økonomiske situation i konkursboerne er det ikke muligt at indtale det fulde krav på nuværende tidspunkt«, hedder det i den cirka 600-sider lange stævning.

Skandalen i OW Bunker
  • OW Bunker i Nørresundby gik konkurs i november 2014 - blot ni måneder efter at firmaet var blevet børsnoteret.
  • Advokat Søren Halling-Overgaard blev efterfølgende hyret til at undersøge, om nogen kunne stilles til ansvar.
  • Halling-Overgaard har på vegne af konkursboet rejst et erstatningskrav på samlet 400 mio. kr. mod OW Bunkers tidligere revisor, Deloitte, den tidligere ejer, Altor, samt flere medlemmer af den tidligere ledelse.
  • Flere institutionelle investorer med ATP og PFA i spidsen har rejst to erstatningssager på i alt 833 mio. kr. mod bl.a. Altor, OW Bunkers konkursbo, den tidligere direktion og bestyrelse samt nøglemedarbejdere.
  • Derudover har 2400 private investorer stævnet den tidligere OW Bunker-ledelse og Altor med krav om erstatning på 315 mio. kr.
  • Sagen efterforskes desuden af bagmandspolitiet.

Heri tager Søren Halling-Overgaard dog også forbehold for at forhøje beløbet senere, og ifølge Finans' kilder arbejder advokaterne i konkursboet fortsat på at skaffe yderligere finansiering.

Erstatningssagen er den tredje, efter at både institutionelle investorer og private investorer i OW Bunker har rejst erstatningskrav i hundrede millioner kroners klassen.

Søren Halling-Overgaard blev hyret som såkaldt ad hoc-kurator alene med det formål at undersøge, om nogen kunne stilles økonomisk til ansvar for det spektakulære kollaps i bunkerfirmaet i november 2014 og - i givet fald - at føre de efterfølgende erstatningssager. 

Han er selv meget fåmælt om sagen:

»Jeg kan bekræfte, at der er udtaget en stævning for 400 mio. kr., hvilket er det, der er finansieringsmæssig mulighed for. Jeg har foretaget en juridisk vurdering af forholdene i sagen, og den er uændret.«

Udover Altor og Deloitte omfatter stævningen de to Altor-partnere, Søren Johansen og Petter Samlin, tidligere OW Bunker-direktør Jim Pedersen, tidligere risikochef Jane Dahl Christensen, tidligere finansdirektør Morten Skou samt Lars Møller, der var direktør for OW Bunkers Singapore-selskab, Dynamic Oil Trading.

Altor, Deloitte, Morten Skou og Lars Møller afviser, at der er noget at komme efter. De øvrige har ikke ønsket at kommentere sagen.

Læs også
Top job