Erhverv

Topchef får sparket efter kæmpetab på prestigeprojektet Amager Bakke

John Veje Olesen er blevet fyret som adm. direktør i B&W Vølund. Det sker efter, at Esbjerg-virksomheden har tabt foreløbig 320 mio. kr. på en kæmpeordre til affaldsanlægget Amager Bakke.

Artiklens øverste billede
Den amerikanske koncern bag B&W Vølund har måtte tage et tab på 320 mio. kr. på sin milliardordre til Amager Bakke. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Alvorlige tekniske fejl på prestigeanlægget Amager Bakke har sendt Esbjerg-virksomheden B&W Vølund til tælling. De amerikanske ejere Babcock & Wilcox har bogført et tab på 320 mio. kr., og i sidste uge blev adm. direktør for det danske datterselskab, John Veje Olesen, fyret.

Både John Veje Olesen og B&W Vølund bekræfter fyringen, men vil ikke kommentere årsagen.

»Jeg blev sendt hjem i torsdags. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt,« siger John Veje Olesen.

B&W Vølunds levering af to forbrændingsovne til ca. 1 mia. kr. til Amager Bakke er den største ordre i Esbjerg-virksomhedens historie. Ordren kom i hus efter en effektiv lobbyindsats i 2012, hvor daværende finansminister Bjarne Corydon, som var valgt i Esbjerg, hjalp med at få ordren presset igennem.

John Veje Olesen var igennem en målrettet lobbyindsats med til at påvirke politikerne til at sige ja til Amager Bakke. Nu udløser et kæmpetab på samme projekt en fyreseddel til John Veje Olesen efter 12 år i spidsen for B&W Vølund. Foto: B&W Vølund.

Nu har drømmeordren givet bagslag. Som Finans skrev i oktober sidste år, har store tekniske fejl resulteret i betydelige forsinkelser og tab for B&W Vølund. Og siden er det blevet endnu værre. I regnskabet fra tredje kvartal 2016 er tabet værdisat til 320 mio. kr.

Ifølge Finans' oplysninger er fyringen af John Veje Olesen direkte relateret til problemerne på Amager Bakke, og det forventes, at tabene til projektet er vokset yderligere, når Babcock & Wilcox om få dage udsender årsregnskab.

Fejlen ligger i de rørsystemer, der forbinder de store forbrændingsovne. Ifølge Finans' oplysninger fandt ingeniørerne alt for sent ud af, at der var fejl i konstruktionen, og B&W Vølund har måtte flyve talrige specialister ind fra USA for at rette op på problemerne.

»Det er normalt en kernekompetence hos os. I dette særlig tilfælde var noget af det ingeniørmæssige rørdesign og særligt nogle af de bagvedliggende beregninger ukorrekte,« sagde Babcock & Wilcox’s amerikanske topchef, Jim Ferland, på en telefonkonference i efteråret.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

B&W Vølunds reklamevideo for Amager Bakke

John Veje Olesen er ikke den eneste chef i B&W Vølund, der har mistet jobbet efter problemerne opstod på Amager Bakke. I juni 2016 stoppede B&W Vølunds finansdirektør Jacob Rosenhøj Jørgensen efter 15 år i firmaet, og nogenlunde samtidig forlod B&W Vølunds engineering direktør Lars Busch selskabet.

Finans har tidligere skrevet, at de tekniske problemer har forsinket Amager Bakke og foreløbig kostet ejerkommunerne bag anlægget ca. 100 mio. kr., som man vil forsøge at få B&W Vølund til at betale. De seneste udfordringer har udskudt den første prøveafbrænding af affald med yderligere tre uger, men ifølge Amager Ressourcecenter (ARC), der driver Amager Bakke, er der ikke kommet yderligere ekstraregninger. Det er stadig forventningen, at anlægget er i fuld drift i sommeren 2017.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.