Serier

Advokatnotat får KMD-strid til at eksplodere: Kommuner beskyldt for lovmisbrug og heksejagt

Midt i afgørende forhandlinger om de stærkt forsinkede støttesystemer giver et nyt advokatnotat kommunerne grønt lys til at udelukke KMD fra fremtidige it-projekter. Det får KMD's interesseorganisation Dansk Erhverv til at kritisere kommunerne for heksejagt og misbrug af loven.

Kunder i krig med KMD
KL-formand Martin Damm (V) afviser, at kommunerne bruger et nyt juridisk notat som forhandlingsteknisk greb mod KMD. Foto: Nicolai Tobias

Kommunerne er gået langt over stregen i den højdramatiske strid mod it-giganten KMD. Sådan lyder reaktionen fra KMD's brancheorganisation Dansk Erhverv, der nu går ind i sagen og beskylder kommunerne for både heksejagt og lovmisbrug.

»Meget tyder på, at KL (Kommunernes Landsforening, red.) vil dømme en konkret virksomhed, før det er afgjort, om der er et juridisk grundlag for det. Det ligner en heksejagt,« siger Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv.

Gnisten, der har antændt Dansk Erhverv, er et nyt juridisk notat, som kommunerne har bestilt fra det internationale advokatfirma Bird & Bird. Her konkluderer advokaterne, at kommunerne har juridisk rygdækning til at udelukke KMD fra at byde på fremtidige it-opgaver. Det har kommunerne truet med at gøre, fordi de er rasende over KMD's forsinkelser på de såkaldte støttesystemer, som nu forsinker hele kommunernes omstilling på it-området.

KMD's kendte møgsager
  • KMD er blevet stævnet af Skatteministeriet i den såkaldte EFI-sag med et erstatningskrav på ca. 700 mio. kr. EFI-systemet skulle automatisere gældsinddrivelse fra borgerne, men fejl på fejl har resulteret i milliardtab for statskassen.
  • ATP har ifølge TV2 rejst et krav på 500 mio. kr., som kan hæves til 1 mia. kr., hvis ikke KMD accepterer kravet. Baggrunden er en forsinkelse på foreløbig 15 måneder af Social Pension, som er et nyt system til udbetaling af folke- og førtidspension, som bliver administreret af ATP.
  • Kommunernes it-fællesskab Kombit har endnu ikke sagsøgt KMD, men ventes at gøre det på grund af forsinkelserne af de såkaldte støttesystemer. Det er kendt, at Kombit har haft ekstraudgifter på 200 mio. kr., men erstatningskravet kan blive endnu højere.
  • Derudover har flere individuelle kommuner og detailgiganten Coop rejst massiv kritik af KMD på grund af forskellige problemer med KMD's it-systemer.

Netop nu forhandler KMD og kommunernes fælles it-indkøber, Kombit, om, hvorvidt KMD skal have lov til at fortsætte arbejdet på støttesystemerne. It-giganten er allerede blevet fyret fra en delopgave på it-projektet, og kommunerne har truet med at rive kontrakten helt over, hvis ikke KMD vil kompensere kommunerne betragteligt for forsinkelserne.

Hvis dette er et forhandlingstaktisk greb, er det juridisk usagligt og misbrug af udbudslovens formål. Og ærligt talt, så er det i dette tilfælde misbrug af bestemmelserne i loven.

Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv

Hverken Kombit eller KMD har ønsket at udtale sig, men Dansk Erhverv mener, at det er uhørt, at KL lægger det juridiske notat frem midt i et forhandlingsspil.

»Hvis dette er et forhandlingstaktisk greb, er det juridisk usagligt og misbrug af udbudslovens formål. Og ærligt talt, så er det i dette tilfælde misbrug af bestemmelserne i loven,« siger Jakob Scharff.

KL's formand, Martin Damm (V), afviser, at der er tale om et forhandlingstaktisk greb:

»Vi har tidligere sagt, at vi ikke har lyst til at samarbejde med KMD. Nu er støttesystemerne ikke den eneste sag, hvor KMD ikke leverer som lovet. Jeg hører fra rigtigt mange kommuner om alle mulige leverancer fra KMD, der hænger i forsinkelser, og de spørger os, hvordan de står i forhold til fremtidige udbud med KMD. Det er det, vi har bedt et advokatkontor afdække,« siger han.

It-professor Pernille Kræmmergaard på Aalborg Universitet har fulgt sagen tæt.

»Det er forståeligt, at kommunerne har lyst til at udelukke KMD, set i lyset af den nuværende situation. Man skal dog være opmærksom på, at man derved kan mindske konkurrencekræften, når der er færre virksomheder, som kan byde. Og vi er jo i forvejen et lille land med relativt få bydende leverandører på de store danske offentlig udbud,« siger hun.

Læs også