Erhverv

Livsfarlig eksplosion lægger pres på udskældt affaldsdirektør

Den 15. februar eksploderede en kedel på Amager Ressourcecenters gamle forbrændingsanlæg efter et ledelsessvigt, hvor vigtig information gik tabt. Bestyrelsesformand Lars Weiss er stærkt utilfreds.

Artiklens øverste billede
Affaldsdirektør Ulla Röttger står her på toppen af Amager Ressourcecenter og kigger over på det nye prestigeanlæg Amager Bakke, der skal står færdig i løbet af sommeren 2017. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Bestyrelsen bag det stærkt kritiserede affaldsanlæg Amager Bakke langer nu hårdt ud efter selskabets direktør for at mørklægge centrale forhold i selskabet. Direktøren for Amager Ressourcecenter (ARC), Ulla Røttger, er i forvejen blevet udskældt for sin rolle i det problemramte prestigeprojekt Amager Bakke, og nu møder hun massiv kritik for en livsfarlig eksplosion på anlægget og for ikke at informere sin bestyrelse om det.

»Det er simpelthen fuldstændigt uacceptabelt. Og det er noget, som vi må have en drøftelse af i bestyrelsen,« siger bestyrelsesformand Lars Weiss, der samtidig er socialdemokratisk politiker i Københavns Kommuner.

Ulykken, der fandt sted d. 15. februar, skete i det gamle anlæg, som efter planen skal erstattes af det nye Amager Bakke senere i år. Ifølge en intern orientering til medarbejderne, som Finans er i besiddelse af, var det et rør med ca. 250 grader varmt vand, der sprang inde i en af kedlerne under højt tryk. Det betød, at kedlen revnede, så damp, støv og isoleringsmateriale blev blæst ud i hele ovnhallen. Ingen kom til skade, men ulykken kunne have kostet menneskeliv.

(...) Desværre blev den viden glemt i forbindelse med de mange forlængelser af driften af det gamle anlæg, kombineret med personalerokader og udskiftning af personale.«

Uddrag fra orientering til medarbejdere

I orienteringen forklarer energichef Dan Fredskov, at ulykken skete efter et kommunikationssvigt.

»Det rør, der havde bruddet var tyndslidt og burde have været udskiftet. Det vidste vi desværre godt, idet det blev konstateret ved den sidste revision. Desværre blev den viden glemt i forbindelse med de mange forlængelser af driften af det gamle anlæg, kombineret med personalerokader og udskiftning af personale,« står der er orienteringen.

Eksplosionen kommer efter en problemfyldt periode for Ulla Röttger. I foråret 2016 blev det konstateret, at Amager Bakke stod til at tabe 1,9 mia. kr., fordi affaldsdirektørens estimater for affaldsmængderne slog fejl. Politikerne i de fem ejerkommuner vedtog i efteråret en økonomisk redningsplan, som betyder, at der skal sejles mere end 100.000 ton affald til Amager hvert år. Efterfølgende har affaldsdirektøren mødt hård kritik for sin rolle i forløbet.

Nu stiger presset på affaldsdirektøren igen. Bestyrelsesformanden er langt fra tilfreds med affaldsledelsens håndtering af den farlige eksplosion, der har sat en fjerdedel af det gamle værk ud af drift for bestandig.

»Jeg er meget overrasket og forundret over at blive orienteret om en så alvorlig hændelse gennem pressen. Jeg har bedt om, at direktionen øjeblikkeligt orienterer den samlede bestyrelse om, hvad det er for en hændelse,« siger Lars Weiss.

Det er ingen hemmelighed, at vi længe har været betænkelige ved på den måde ARC er drevet på. Og nu føler jeg, at vi står ved en skillevej, hvor der må ske noget.

Mette Annelie Rasmussen (R), medlem af Københavns Borgerrepræsentation

Finans har talt med flere utilfredse politikere i ejerkommunerne. En af dem er den radikale politiker i Københavns Borgerrepræsentation Mette Annelie Rasmussen, der har mistet tilliden til Ulla Röttger.

»Jeg er glad for, at ingen medarbejdere er kommet til skade. På samme tid er jeg dybt rystet over, at man har været klar over den potentielle fare for en rørsprængning og intet gjort. Det er en grov forsømmelse, som vi må have undersøgt. Det er ingen hemmelighed, at vi længe har været betænkelige ved på den måde ARC er drevet på. Og nu føler jeg, at vi står ved en skillevej, hvor der må ske noget,« siger Mette Annelie Rasmussen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ulla Röttger. Energichef Dan Fredskov lægger sig fladt ned og beklager, at det kunne ske.

»Det er en menneskelig fejl, som er sket her,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.