Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hårdt slag for børsnedturen Nets: Storkunder springer over til Mobilepay

Mens Nets' aktiekurs sætter nye bundrekorder, springer storkunderne Alka og SEAS-NVE over til Mobilepays nye løsning for abonnementsbetalinger. Det er en direkte udfordrer til Nets' guldæg Betalingsservice.

Børsnedturen i Nets

Mens aktiekursen i betalingsgiganten Nets har nået et nyt lavpunkt, kaster flere af selskabets storkunder kærligheden på konkurrenten Mobilepays nye løsning til at betale regninger.

I april vil energiselskabet SEAS-NVE tilbyde sine mere end 400.000 kunder at betale elregningen med Mobilepay, og i maj følger forsikringsselskabet Alka trop med sine 400.000 kunder.

Mobilepays nye kunder

Fra april tilbyder energiselskabet SEAS-NVE deres mere end 400.000 kunder at betale regningen med Mobilepays nye løsning.

Fra maj vil forsikringsselskabet Alka give deres 400.000 kunder samme mulighed.

Både SEAS-NVE og Alka tilbyder Mobilepay som en mulig betalingsform. Det foregår f.eks. ved, at Mobilepay fremgår som en betalingsmulighed, når man får sin regning, og det er således ikke nødvendigt at logge på netbank for at betale regningen. Kunderne vil også fortsat kunne betale med f.eks. Betalingsservice, hvilket dog er en dyrere måde at betale på.

Mobilepays løsning til gentagne betalinger har i forvejen teleselskabet 3 og medievirksomheden JP/Politikens Hus som kunder.

Alkas kommunikationsdirektør, Lise Agerley, forventer, at kunderne vil være ivrige efter at skifte Betalingsservice ud med Mobilepay.

»Vi regner med, at det kommer til at gå ret stærkt. Toget kører, og kunderne er vant til at bruge Mobilepay. Vi er bare glade for, at Mobilepay har lavet den mulighed for os virksomheder, så vi kan komme med på det tog, som kunderne for længst er hoppet med på,« siger hun.

I SEAS-NVE understreger markedsdirektør Ole Vestergaard, at Mobilepay vil være markant billigst for kunderne. Prisen for at betale elregningen med Mobilepay vil ligge mellem 1-2,75 kr., mens det koster 5 kr. at betale elregningen med Betalingsservice.

Kort om Nets
  • Nets driver dankortet, Betalingsservice og har en aftale med den danske stat om at varetage driften af NemID. Nets står også bag E-boks, hvor danskere modtager deres digitale post fra det offentlige.
  • Nets blev stiftet som PBS i 1968 og introducerede dankortet i 1983. Selskabet kom til at hedde Nets i 2010 efter en fusion med norske Nordito.
  • Indtil 2014 var Nets ejet af knap 200 danske og norske pengeinstitutter. Nordea, norske DNB og Danske Bank var de største aktionærer i selskabet, mens også Danmarks Nationalbank ejede ca. 10 pct.
  • I juli 2014 skiftede Nets ejere. De amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital og den danske pensionkasse ATP købte selskabet for 17 mia. kr.
  • Den 23. september 2016 blev Nets børsnoteret til en markedsværdi på 30 mia. kr. og en introduktionspris på 150 kr. per aktie.
  • Nets-ejerne er i forbindelse med børsnoteringen blevet skarpt kritiseret for et yderst lukrativt incitamentsprogram til topchef Bo Nilsson og 69 andre ledende medarbejdere. På børsnoteringsdagen var de 70 medarbejderes aktieprogram 1,8 mia. kr. værd.
  • Nets har hovedsæde i Ballerup i Danmark, men også afdelinger i Norge, Sverige, Finland og Estland.

Flere af Nets' andre storkunder er også fristede. Energiselskabet Hofor og landets største energiselskab, Dong Energy, anser Mobilepays løsning som et interessant alternativ til de nuværende betalingsløsninger fra Nets.

»Vi vil bestemt se nærmere på vilkår og omkostninger i en dialog med Danske Bank, så vi kan være sikre på, at en aftale vil give vores kunder bedre og billigere muligheder for at betale deres regninger,« siger privatkundedirektør i Dong Energy, Louise Hahn.

Vi oplever fortsat stærk opbakning til Betalingsservice. Vi har så sent som i denne uge fået ny tilgang af kunder, der specifikt ønsker at tilbyde Betalingsservice til deres kunder, fordi det har en række fordele for både virksomheder og privatkunder.

Christoffer Hertel, senior vice president i Nets med ansvar for Betalingsservice

Mandag satte Nets' aktiekurs foreløbig bundrekord, da den gik under 110 kr. pr. aktie. Da Nets blev børsnoteret for knapt et halvt år siden, var prisen pr. aktie 150 kr. De investorer, som købte ind ved børsnoteringen, står dermed til et tab på omkring 27 pct.

Danske Markets har tidligere vurderet, at netop Betalingsservice står for ca. 18 pct. af driftsindtjeningen i Nets. Alligevel tager Nets' chef for betalingsservice, Christoffer Hertel, kundernes udmelding roligt.

»Vi oplever fortsat stærk opbakning til Betalingsservice. Vi har så sent som i denne uge fået ny tilgang af kunder, der specifikt ønsker at tilbyde Betalingsservice til deres kunder, fordi det har en række fordele for både virksomheder og privatkunder,« siger han.

Mobilepay har så meget succes, at de virker ustoppelige. Nets bør være urolige, for Mobilepay går nu lige efter deres indtjeningsmotor, Betalingsservice.

John Strand, teleanalytiker

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult vurderer, at situationen er langt mere alvorlig, end Nets giver udtryk for.

»Mobilepay fik først Swipp ned med nakken, og nu ser det ud som om, de går efter struben på Nets. Mobilepay har så meget succes, at de virker ustoppelige. Nets bør være urolige, for Mobilepay går nu lige efter deres indtjeningsmotor, Betalingsservice,« siger John Strand.

BRANCHENYT
Læs også