Erhverv

Storbonde fik slettet gæld på 100 mio. kr. - nu er han på vej mod konkurs

En af de seneste års mest omtalte danske landmænd er nu begæret konkurs. For mindre end to år siden fik han eftergivet gæld for 100 mio. kr. af banken.

Mens det stadig gik godt: Bernhard Mortensen foran stuehuset "Lille Amalienborg". Bernhard Mortensen fik eftergivet gæld for 100 mio. kr. Alligevel ender han nu i en konkurs. 
Arkivfoto: Jens Tønnesen

Selv en gældseftergivelse på knap 100 mio. kr. var ikke nok til at redde den kendte storbonde Bernhard Mortensen, som nu begærer sig selv konkurs.

Konkursbegæringen fra Bernhard Mortensen er indleveret til Skifteretten i Kolding og netop offentliggjort i Statstidende. Dermed kommer Bernhard Mortensen formentlig en konkursbegæring fra bankerne i forkøbet.

Bernhard Mortensen var i en årrække en af Danmarks største svineproducenter med en årlig produktion af 65.000 grise på gården nær Grindsted. Bedriften kørte imidlertid med store underskud og havde i 2013-regnskabet en egenkapital på minus 80 mio. kr.

I løbet af 2014 blev situationen yderligere forværret, og i 2015 accepterede Bernhard Mortensens bankforbindelser - anført af Den Jyske Sparekasse - at nedskrive storbondens gæld med næsten 100 mio. kr. Der er tale om en af de allerstørste gældseftergivelser nogensinde til en dansk landmand.

Dermed blev Bernhard Mortensen i første omgang trukket væk fra den økonomiske afgrund, men til gengæld gav sagen voldsomme efterdønninger. Mange andre landmænd har de seneste år kæmpet for at klare sig gennem krisen, og de følte sig provokeret af nyheden om den store gældseftergivelse.

Forargelsen blev forstærket af, at Bernhard Mortensen har været en ekspansiv landmand, der har markeret sig med forholdsvist store armbevægelser i lokalområdet. Således har han i en årrække resideret i et stuehus, som det lokale folkevid har døbt "Lille Amalienborg".

Den Jyske Sparekasse forsvarede imidlertid brugen af gældseftergivelse i sager, hvor en fagligt dygtig landmand er kørt fast økonomisk, fordi han eksempelvis har købt eller udvidet på et uheldigt tidspunkt.

Derfor slog bankerne i juni 2015 en streg over gæld for 100 mio. kr. og lod Bernhard Mortensen køre bedriften videre. Bedriften udviklede sig imidlertid ikke som ventet, og i januar 2017 fyrede banken Bernhard Mortensen som leder af bedriften.

Kort sagt: Indtjeningen var for lav

Claus E. Petersen, direktør, Den Jyske Sparekasse

»Vi afbød samarbejdet, fordi bedriften ikke udviste de økonomiske resultater, som vi mente, den skulle. Kort sagt: Indtjeningen var for lav,« siger Claus E. Petersen, direktør i Den Jyske Sparekasse.

Han ønsker ikke at oplyse nærmere om bankens rolle i optakten til den aktuelle konkurs. Ifølge Skifteretten i Kolding er det Bernhard Mortensen, der selv har begæret sig personligt konkurs.

»Hvis der står, at han har begæret sig selv konkurs, så må det være sådan, det er,« siger Claus E. Petersen.

Selv om den store gældseftergivelse til Bernhard Mortensen ikke gav det ønskede resultat, mener Claus E. Petersen fortsat, at dette redskab kan være relevant at bruge på økonomisk nødlidende landbrugsbedrifter, der drives af fagligt dygtige landmænd.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bernhard Mortensen. Den Jyske Sparekasse har nu overtaget samtlige stemmer i Bernhard Mortensens gamle landbrugsselskab, Mortensen Agro, men formelt er det stadig Bernhard Mortensen, der står som ejer af selskabet. Det vil den kommende konkurssag ændre på.

BRANCHENYT
Læs også