• Artiklen opdateres
Erhverv

Københavnsk prestigeprojekt i store problemer: Bycykel-selskab balancerer på randen af konkurs

Pengene fosser ud af selskabet bag de københavnske bycykler, Gobike. Selskabet er gået i rekonstruktion, og nu arbejdes der intenst på at finde en redningsplan.

Artiklens øverste billede
De københavnske bycykler med tablet på styret har kostet godt 30.560 kr. per styk inklusiv ladestander. Nu trues systemet af økonomiske problemer selskabet bag, Gobike. Foto: Lasse Kofod

Selskabet bag det københavnske bycykelsystem, Gobike, er i alvorlige økonomiske vanskeligheder og er faretruende tæt på konkurs.

I sidste uge gik firmaet i rekonstruktion ved Sø- og Handelsrettens skifteafdeling, og insolvensadvokat Henrik Selchau Poulsen arbejder på at finde en redningsplan.

Rekonstruktionen betyder, at firmaet ikke har penge til at betale sine kreditorer, og den indebærer en midlertidig betalingsstandsning, hvor Gobike får fred fra sine kreditorer.

Indtil videre har rekonstruktionen ingen betydning for driften af bycyklerne, fordi den ligger i datterselskabet, Bikeshare Danmark, men ingen ved, hvad der kommer til at ske, hvis moderselskabet, Gobike, ender i en konkurs.

Bikeshare står både for vedligeholdelse af de omkring 1800 el-cykler med indbyggede tablets på styret, lige som selskabet driver hele det bagvedliggende it-system. Uden drift af it, bryder hele bycykelsystemet sammen.

»Vi kan ikke være sikre på, at systemet kører upåvirket videre, men det satser vi på, for der er nogle økonomiske interesser, som gør, at vi tror, at banken vil sørge for, at firmaet ikke går konkurs,« siger det konservative byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune og formand for Gobikes kontraktspart, By- og Pendlercykel Fonden, Nikolaj Bøgh.

Saxo PrivatBank er Gobikes suverænt største kreditor og har tinglyst pant for samlet 100 mio. kr. i moderselskabet og datterselskabet.

Direktør i Saxo Privatbank, Johannes Rovsing, siger, at »vi håber, der kommer en ordentlig løsning for bycykelsystemet«, men derudover har han ingen kommentarer, da det drejer sig om et kundeforhold. 

Ifølge en redegørelse fra advokat Henrik Selchau Poulsen til skifteretten, som Finans er i besiddelse af, er pengene fosset ud af kassen hos Gobike. I 2015 havde firmaet et underskud på 38 mio. kr., og det fremgår af redegørelsen at tabet i 2016 løb op i 17 mio. kr., og der er tabt yderligere 3 mio. kr. i de første to måneder af 2017.

Gobikes direktør og stifter er Torben Aagaard, mens erhvervsadvokaten N.E. Nielsen har været bestyrelsesformand siden juli 2016. Han fortæller til Finans, at man har investorer på plads til at sikre driften, men at redningsplanen i øjeblikket er usikker pga. en strid med fonden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.