Erhverv

Magtopgør på Amager Bakke: Bestyrelsesformand trækker sig efter mislykket forsøg på at fyre affaldsdirektøren

Bestyrelsesformand Lars Weiss (S) forlader Amager Ressourcecenter og Amager Bakke. Det er resultatet af et ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor de tre mindste ejerkommuner holdt hånden under den udskældte affaldsdirektør Ulla Röttger.

Artiklens øverste billede
Tre bestyrelsesmedlemmer ville have direktør Ulla Röttger fyret fra Amager Ressourcenter, mens tre andre holdt hånden under hende. Stemmeligheden har nu fået bestyrelsesformand Lars Weiss til at trække sig. Foto: ARC

Balladen om prestigeprojektet Amager Bakke og den udskældte affaldsdirektør Ulla Röttger er nået nye højder. Bestyrelsesformand Lars Weiss har valgte tirsdag at trække sig fra formandsposten efter et mislykket forsøg på at få Ulla Röttger fyret på et ekstraordinært bestyrelsesmøde.

»Der har været uenighed om, hvad der tjener selskabet bedst. Jeg skal som bestyrelsesmand repræsentere de fem ejere. Og det kunne jeg ikke efter dagens afstemning,« siger Lars Weiss.

Den socialdemokratiske politiker fra Københavns Borgerrepræsentation har siden 2014 været formand for Amager Ressourcecenter (ARC), som står bag Amager Bakke. Han har mistet tilliden til Ulla Röttger efter en periode, hvor Finans har afdækket en række problemer omkring Ulla Röttgers rolle i det problemramte prestigeprojekt. Og senest kunne Finans' afsløre, at en livsfarlig eksplosion i februar ramte ARC's gamle anlæg efter et ledelsessvigt.

Lars Weiss vil ikke udtale sig om, hvad der har fået ham til at miste tilliden til Ulla Röttger, men dagens ekstraordinære bestyrelsesmøde kom efter eksplosionen, som Ulla Röttger i første omgang undlod at informere bestyrelsen om.

På bestyrelsesmødet stemte tre medlemmer for, at Ulla Röttger skulle fyres, mens de tre øvrige medlemmer stemte imod. Dermed kunne Lars Weiss ikke få opbakning i den politisk valgte bestyrelse til at skrive den fyreseddel, som han gerne ville.

»Der var en afstemning om tillid til direktionen eller ej. Den endte 3-3 i bestyrelsen i forhold til direktionen. Der måtte jeg drage den konsekvens, at jeg trækker mig som formand,« siger han.

Ulla Röttger overlede tirsdag bestyrelsesformandens forsøg på at få hende fyret som direktør for Amager Ressourcecenter og prestigeprojektet Amager Bakke. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Finans erfarer, at Lars Weiss havde opbakning fra Rikke Lauritzen (EL) fra Københavns Kommune og Margit Ørsted (V) fra Frederiksberg Kommune. De tre bestyrelsesmedlemmer, som holdt hånden under Ulla Röttger er Henrik Zimino (S), der er borgmester i Tårnby, Steen Ørskov Larsen (K) fra Hvidovre og Birger Larsen (DF) fra Dragør Kommune.

Dermed er det de tre mindste kommuner med en samlet ejerandel på 18 pct. af ARC, som holder hånden under en direktør, som er uønsket i de to klart største kommuner i ejerkredsen.

Både Henrik Zimino og Steen Ørskov Larsen var med, da Amager Bakke i 2012 blev født som et jubelprojekt, der skulle vække opsigt i hele verden. Siden er problemerne væltet ned over anlægget, der er i gang med at effektuere en redningsplan, som skal forsøge at forhindre et estimeret tab i milliardklassen.

Margit Ørsted har også siddet i bestyrelsen, siden Amager Bakke blev besluttet. Hun mener, at det er dybt beklageligt, at Lars Weiss trækker sig.

»Jeg har siddet 11 år i bestyrelsen. Og Lars Weiss er den formand, der har gjort det absolut bedst. Set fra min stol har der været flere sager, hvor jeg finder, at direktør Ulla Röttger ikke har haft den tyngde, som en direktør skal have. Og det er et overordnet problem, at vi nu står i denne situation,« siger Margit Ørsted.

Hun understreger samtidig, at hun længe har haft reservationer over for Ulla Röttger.

»Da Ulla Röttgers ledelseskontrakt skulle fornys for tre år siden stemte såvel jeg, som et af Købehavns to bestyrelsesmedlemmer imod. Allerede dengang havde jeg ikke tillid til, at hun var den rette til jobbet,« siger Margit Ørsted.

Ideen om at bygge Amager Bakke for 4 mia. kr. kom fra Ulla Röttger selv. Og trods stor politisk uenighed lykkedes det hende også at få de fem storkøbenhavnske ejerkommuner til at bevilge den afgørende lånegaranti til projektet.

Lars Weiss har været bestyrelsesformand for Amager Ressourcecenter og Amager Bakke siden januar 2014.

Undervejs stod Ulla Röttger bag en række fejlskøn, som har haft fatale følger for anlæggets økonomi. Og samtidig advarede Ulla Röttger forud for den politiske beslutning i 2012 om, at milliarderne ville fosse ud af Amager Ressourcecenter, hvis ikke man hurtigst muligt besluttede at bygge det nye superanlæg. Årsagen til, at det ville blive dyrt at holde det gamle anlæg i live, var ifølge Ulla Röttger, at man stod i en situation, hvor anlæggets miljøgodkendelse skulle revurderes. Men Miljøstyrelsen oplyste i flere omgange Amager Ressourcecenter om, at miljøgodkendelsen ikke skulle revurderes.

Steen Ørskov Larsen og Henrik Zimino har ikke ønsket at kommentere dagens opgør i bestyrelsen. Birger Larsen fra Dragør siger:

»Jeg synes, at direktøren har gjort et stort stykke arbejde. Det har ikke været nemt for hende. Men hun har sammen med formanden klaret det anstændigt i forhold til den store opgave. Men uden at sige for meget, så har der ikke været en god kemi mellem de to,« fortsætter Birger Larsen

Ulla Röttger afviser at kommentere sitiationen. hun henviser til, at der er tale om et bestyrelsesanliggende.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.