Erhverv

Antallet af illegale indvandrere til USA styrtdykker

Siden Trump er blevet præsident er antallet faldet med 40 pct. - til gengæld er prisen for indsmugling steget med op til 130 pct.

Her er en del af den eksisterende mur på grænsen mellem Mexico og USA. Her adskiller muren byen Anapra i Mexico og Sunland Park i New Mexico. Foto: AP/Christian Torres

USA har i årets to første måneder oplevet det største fald i fem år i antallet af pågrebne illegale indvandrere ved sin grænse mod Mexico. Januar og februar er ellers blandt de "travleste" måneder.

Tallene er de første, siden Donald Trump blev præsident og efter at han har underskrevet sit dekret om strammere immigrationslove.

Antallet af illegale grænsepassanter er faldet fra 31.578 til 18.762 personer i årets første måneder. Det er et fald på 40 pct. Tallene dækker over arrestationer og folk som er blevet afvist fra at komme ind i USA i de første to måneder af 2017.

»Der er tale om en hidtil uset nedgang i antallet af arrestationer og folk, der er blevet stoppet fra at krydse grænsen. Det tenderer mod at være det laveste månedlige niveau i mindst fem år,« siger John F. Kelly, der er chef for USA's Homeland Security til USA Today.

Den skærpede overvågning ved grænsen har fået menneskesmuglere, de såkaldte Coyotes, til at hæve priserne for indsmugling betragteligt i visse områder. Siden november sidste år er priserne steget fra 3500 til 8000 dollars (fra 24.600 kr. til 56.300 kr.) i visse bjergrige områder.

Trump's immigrationspolitik har skabt stor debat i USA. Hans dekreter betyder blandt andet, at grænsebetjentene i nogle tilfælde kan sende folk direkte tilbage til Mexico. Uanset om de er mexicanere eller ej.

Tidligere var det kun folk fra Mexico - og Canada - der kunne sendes direkte tilbage, mens immigranter fra andre lande i Central- og Sydmerika skulle blive i USA, indtil de kunne blive fløjet tilbage til deres hjemlande.

Mexico har ellers truet med at kæmpe imod denne form for "massedeportation" af udokumenterede immigranter tilbage til Mexico og har tidligere nægter at modtage ikke-mexicanere, der afvises ved den amerikanske grænse, skriver USA Today.

Læs også