Erhverv

Trumps tilbagerulning af Obamacare vil give kæmpe skattelettelser til de rigeste

Sundhedsreformen Obamacare er et hedt politisk emne i USA, og nu er der nyt vand på møllen til skeptikerne.

Donald Trump har tidligere vist sig i stand til at kunne sende medicinalaktierne ned alene ved at bruge Twitter. Han vil bl.a. have lavere medicinpriser til amerikanerne, men indtil videre er der ikke sket noget. Foto: AP/Evan Tucci

Donald Trump kan stå med et forklaringsproblem af de større, når det handler om hans storstilede planer om at trække sundhedsreformen Obamacare tilbage og erstatte den med noget nyt.

I hvert fald, hvis han har en ambition om, at flere amerikanere skal være dækket af en sundhedsforsikring og dermed ikke i værste fald at risikere at skulle gå fra hus og hjem, hvis medicinudgifterne løber løbsk.

I udgangspunktet vil hans republikanske forslag om at rulle sundhedsreformen Obamacare tilbage til fordel for en ny ordning nemlig give store skattelettelser til de absolut rigeste amerikanere, skriver Reuters på baggrund af en rapport fra Tax Policy Center.

Obamacare
  • Obamacare har fået sit navn efter den nuværende amerikanske præsident, demokraten Barack Obama. Det officielle navn er Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) eller Affordable Care Act (ACA).
  • Ambitionen er at give flere amerikanere, særligt de fattige, bedre adgang til sundhedsydelser. Det sker via tegning af en privat sygeforsikring med offentligt tilskud.
  • Nogen har fået en sundhedsforsikring hel gratis, fordi programmet Medicaid, som gives til landets fattigste, er blevet udvidet betragteligt som følge af netop Obamacare.

»Effekterne er virkelig dramatiske. Vi har fundet ud af, at den typiske familie med middelindkomst vil få en skatterabat på omkring 300 dollars, mens de 0,1 pct. rigeste kan se frem til en skattelettelse på omkring 207.000 dollars,« siger Howerd Gleckman fra Tax Policy Center til det amerikanske erhvervsmedie.

En del af Obamacare har betydet, at de rigeste amerikanere har skullet betale en ekstra skat, hvilket er kommet særligt de fattigste amerikanere til gode. Det er altså den ekstra skat, som de ved en tilbagerulning af Obamacare vil slippe for fremadrettet.

Kongressens budgetkontor (CBO) skønner, at 14 mio. amerikanere mere vil stå uden en sundhedsforsikring i 2018 og 24 mio. mere i 2026, hvis Donald Trumps alternativ til Obamacare bliver en realitet.

Læs også