Erhverv

Kendt flødebollefamilie i største milliontab nogensinde: »Ikke noget dramatisk i det«

PO-MA Invest, der har Spangsberg-familien som storaktionær, havde i seneste regnskabsår et underskud på 73 mio. kr.

Michael Spangsberg står bag både BonBon-Land, BonBon-slikket og Spangsberg Chokolade. Hans far, Poul Spangsberg, er manden bag Karen Volf-småkagerne. Foto: Niels Hougaard.

Familien Spangsberg, der står bag BonBon-slikket, Karen Volf-småkagerne og flødebollerne med familiens navn, har tabt store penge på det investeringsselskab, hvorfra familien er medejer af en lang række virksomheder.

Investeringsselskabet PO-MA Invest har for nylig præsenteret et regnskab, der viser et underskud efter skat på 73,3 mio. kr. Det klart dårligste resultat i selskabets historie.

Det dårlige resultat har fået egenkapitalen til at blive negativ med 76,3 mio. kr., og samtidig er selskabets kortfristede gæld vokset til 148,6 mio. kr., en stigning på 84 mio. kr. i forhold til året forinden.

Mio. kr. 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016
Resultat efter skat 0,056 -0,014 -0,002 -2,465 -73,328
Egenkapital -0,475 -0,489 -0,491 -2,956 -76,284

Af regnskabet fremgår det, at resultatet er »utilfredsstillende«, men ellers er der ikke mange informationer om årsagen til det dårlige resultat.

Ifølge erhvervsmanden Torben Bjørn Christensen, der er medejer af og direktør i PO-MA Invest, er der en god forklaring på det store millionunderskud.

»Der er ikke noget dramatisk i det. Vi har nedskrevet voldsomt på nogle af værdierne i selskabet. Fremadrettet regner vi med, at selskabet giver overskud og vil have en stor indtjening på de selskaber, der er investeret i,« siger han.

Det er ifølge Torben Bjørn Christensen forventningen, at selskabets kapital genetableres ved fremtidige overskud, og derudover har selskabets primære kreditor tilkendegivet, at der ikke skal afdrages på gælden i indeværende regnskabsår.

En af de virksomheder, PO-MA Invest ejer aktier i, er biotekvirksomheden Dandrit Biotech. Som Finans tidligere har beskrevet, er der en lang række kendte rigmænd, som har måttet se deres tocifrede millioninvestering i Dandrit miste meget af sin værdi.

Dandrit er nemlig noteret på OTC-børsen i USA, og her er aktien styrtdykket med 80 pct. siden juni 2015.

Samtidig har Dandrit Biotech været så dårlig en forretning, at der i det seneste regnskab for moderselskabet Dandrit Biotech USA, Inc. blev sået »betydelig tvivl« om selskabets fortsatte drift, fordi det historisk set har genereret underskud på underskud og næsten ingen omsætning har.

»Som et resultat af det, forventer vores ledelse, at forretningen vil fortsætte med at opleve et negativt cash flow i den nærmeste fremtid og kan ikke forudsige hvornår, hvis nogensinde, vores forretning måske bliver profitabel,« stod der i regnskabet, der gik til den 30. juni 2016.

Dandrit har længe arbejdet på at hente frisk kapital ind fra nye investorer og partnere. Ifølge Torben Bjørn Christensen er en »fornuftig løsning« oppe over.

»Der kommer forhåbentligt til at ske noget inden for kort tid. Vi er positive, men mere kan jeg desværre ikke sige på nuværende tidspunkt,« siger han.

Læs også