Erhverv
BREAKING
0

Kriseramt varehuskæde advarer: Vi er i fare for at gå konkurs

Massive økonomiske problemer truer med at tage livet af det, der engang var USA's største varehuskæde.

Amerikanerne skal sige farvel til 150 Sears- og Kmart-butikker. Sears-koncernen kæmper for at undgå en konkurs. Foto: Gene J. Puskar

Den amerikanske butikskæde Sears, der i 1980'erne var USA's største af sin slags, sender nu en opsigtsvækkende advarsel efter flere år med faldende salg og store milliontab.

Sears, der står bag kæderne Sears og Kmart, har allerede annonceret, at kæden lukker 150 butikker. Nu advarer koncernen så om dens evne til at fortsætte driften. Det fremgår af Sears' nye årsregnskab.

»Vores historiske driftsresultater indikerer betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte som en going concern (fortsætte driften, red.),« skriver Sears i regnskabet, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sears blev grundlagt af amerikanerne Richard Warren Sears og Alvah Roebuck i 1886 og er kendt for sine gigantiske varehuse på op mod 75.000 kvm.

Tidligere var Sears den største detailkæde i USA, men blev i 1989 overhalet af en anden amerikansk gigant, Walmart, der i dag er verdens suverænt største detailkæde.

Advarslen om konkursfaren kommer mindre end seks uger efter, at Sears annoncerede en omfattende spareplan. Planen skal skære mindst 6,8 mia. kr. af de årlige driftsomkostninger og reducere selskabets gæld og pensionsforpligtelser med 10,3 mia. kr.

Sears overvejer også at sælge nogle af sine virksomheder, heriblandt udstyrskæden Kenmore og DieHard, der laver bilbatterier.

I det seneste regnskabsår tabte Sears over 15 mia. kr. Det samlede underskud siden 2013 er dermed løbet op i 50 mia. kr., og omsætningen er dykket med 44 pct.

Samtidig er gælden i Sears-koncernen eksploderet til næsten 100 mia. kr. Det har gennem længere tid ført til rygter om en konkurs - en frygt, som Sears nu altså selv bekræfter.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også