Erhverv

Har du en dårlig chef? Her er fem stensikre tegn

... og 10 ting som kendetegner en god chef.

Har du en benhård idiot som chef? En med pisken i hånden eller en god holdspiller? Så kan du nok genkede disse tegn på henholdsvis en dårlig og en god chef.

På amerikansk har man et godt udtryk for en leder med dårlig stil: "Management by fear" - frygt mig, for jeg er din chef.

Hvis en leder har behov for at sætte sig igennem over for sine ansatte ved at true dem og gøre dem bange, er vedkommende en ringe leder. Lidt lige som tumpen man kan huske fra skolegården, der tæskede sig til "respekt".

Det skriver erhvervsmagasinet Forbes.

En ordentlig og god leder, derimod, har ikke brug for at "tæske" sine ansatte, og han/hun kunne ikke drømme om at bruge de metoder.

Her er fem tegn på skrækudgaven af den dårlige leder:

 1. Når noget går galt, finder den dårlige leder lynhurtigt en eller anden at give skylden. Det er aldrig hans/hendes skyld.
 2. Når en ansat kommer med et forslag, lyder det fra den svage leder: "Hvis jeg ville høre din mening, så havde jeg nok spurgt dig". Lederen er simpelthen nervøs for, at dine forslag er bedre end hans/hendes egne.
 3. En dårlig leder styrer ved hjælp af ordrer, regneark og dekreter i stedet for at inddrage de ansatte og kan ikke finde ud af at opbygge et godt tillidsforhold.
 4. En svag leder signalerer, at de ansatte er til for hans/hendes skyld, og at de kan erstattes så nemt som ingenting. Det er ikke, fordi lederen er dum, men ved at sørge for at de ansatte er bange tør de heller ikke sige sandheden om, hvor galt det egentlig står til - med ledelsen.
 5. Dårlige ledere tør ikke holde et spejl op for sig selv. De nægter at indrømme, at de har lavet en fejl, og derfor lærer de heller intet - af deres fejl.

Konklusion: Find dig et andet job og kom væk fra den dårlige leder. Du får sjældent succes ved at arbejde under en chef, der er bange for, at du en dag bliver dygtigere end ham/hende.

Søg i stedet efter nogle chefer, der mener, at tillid er bedre end total kontrol, og som værdsætter holdarbejde og ikke er bange for dygtige ansatte.

Her er 10 ting, der kendetegner gode chefer:

 1. De lytter til medarbejderne i deres "team".
 2. De giver gode råd og coacher deres ansatte i den rigtige retning.
 3. De har tillid til, at du kan udføre dit arbejde uden hele tiden at kontrollere dig.
 4. De er åbne - og taknemmelige - for dine gode ideer.
 5. De opmuntrer deres ansatte.
 6. De sørger for at bringe eventuelle problemer videre til det næste ledelsesniveau og er ikke bange for at tage ting op, der kan være politisk følsomme i organisationen.
 7. De takker og anerkender deres ansatte.
 8. De inspirerer dig til at gøre dit arbejde endnu bedre.
 9. De tør godt hyre folk med viden om ting, de ikke selv har forstand på.
 10. De leder gennem tillid til dig og bruger ikke frygtens våben.

(Kilde: Forbes)      

BRANCHENYT
Læs også