Erhverv

Novo-pengetank investerer milliarder i Coloplast-konkurrent

Novo A/S har haft den store pengepung fremme og købt stort op i medicovirksomhed.

Kasim Kutau har siden 1. september 2016 stået i spidsen for Novo A/S. Før ham stod Eivind Kolding i spidsen, inden han blev fyret efter mindre end to år på posten. Foto: Kenneth Koustrup Lysbjerg

Kasim Kutay gør nu i den grad sit indtog som adm. direktør i pengetanken Novo A/S. Det stenrige investeringsselskab har nemlig valgt at købe knap 20 pct. af Coloplast-konkurrenten Convatec til en pris på hele 8,7 mia. kr. Det fremgår af en meddelelse fra Convatec.

Magtfuld pengetank
  • Novo A/S er investeringsselskabet bag Novo Nordisk og Novozymes. Novo A/S er ejet af Novo Nordisk Fonden.
  • Novo A/S ejer 27,5 pct. af aktierne i Novo Nordisk, men sidder på 75,1 pct. af stemmerne.
  • Ifølge Novozymes selv ejer Novo A/S omkring 26 pct. af selskabet, mens man sidder på omkring 70 pct. af stemmerne.
  • Novo A/S ejer også omkring en fjerdedel af Chr. Hansen, ligesom man for inden for de seneste år har erhvervet sig medicinalselskabet Xellia Pharmaceuticals og Sonion, der er verdensførende inden for komponenter til høreapparatindustrien.
  • Novo A/S har også erhvervet sig omkring 15 pct. af aktiekapitalen i cementkoncernen FLSmidth, ligesom man i sommeren 2015 sammen med Tryghedsgruppen købte 49,2 pct. af ejendomsselskabet Dades, som på købstidspunktet havde en ejendomsportefølje til en værdi af 16,9 mia. kr.
  • Novo ejer også en større aktiepost i laboratorievirksomheden Synlab.

»Vi er begejstrede for at introducere en støttende, langsigtet investor i Novo A/S' kaliber til Convatec-ejerkredsen,« udtaler Raj Shah, partner i NC Advisory UK LLP, som rådgiver Nordic Capitals fonde.

Det var Nordic Capital, der i oktober 2016 sendte Convatec på børsen i London, hvor selskabet hentede ikke mindre end 1,8 mia. dollar.

Det var den største børsnotering af et selskab inden for sundhedssektoren i London siden 1993 og den 9. største børsnotering af et selskab inden for den branche nogensinde.

»Convatec er en meget attraktiv investeringsmulighed pga. potentialet i markedet for medicinske produkter og styrken i selskabets produktportefølje,« udtaler Kasim Kutay, adm. direktør i Novo A/S, i en kommentar.

Convatec
  • Convatec blev grundlagt i 1978 som en afdeling i det amerikanske medicinalselskab Bristol-Myers Squibb og blev et selvstændigt selskab, da Nordic Capital og Avista købte det i 2008.
  • Gik på børsen i London og hentede 1,8 mia. dollars i oktober 2016.
  • Har hovedkvarter i Reading i Storbritannien, har mere end 8.500 ansatte og driver forretning i mere end 100 lande.

Convatec er en af danske Coloplasts største konkurrenter, hvor man særligt kæmper en hård kamp inden for behandling af stomi samt hud- og sårpleje. Stomi er en kunstig åbning i maven, så man ad den vej kan komme af med sin afføring.

»Selskabet (Convatec, red.) ser store muligheder inden for stomiforretningen, hvor man i dag er bagud i forhold til Coloplast. Man ser, hvad Coloplast gør, og vil udfordre selskabet og forbedre markedspositionen,« sagde Raj Shah i november 2016 i et interview med Finans.

Coloplast ønsker ikke at kommentere sagen.

Novo A/S er i den brede offentlighed mest er kendt for at eje store aktieposter i medicinalselskabet Novo Nordisk og enzymselskabet Novozymes. Udover de poster ejer Novo A/S bl.a. store dele af cementkoncernen FLSmidth og ingrediensselskabet Chr. Hansen.

Her sidder Novo A/S med en ejerandel på henholdsvis 15,07 pct. og 25 pct., ligesom man også har købt sig ind i ejendomsselskabet Dades.

»Vi har en ambition om at opbygge en portefølje af 2-4 lighthouses, altså globale og ledende selskaber med stærke ledelser og en stærkt track record for vækst. Chr. Hansen er et lighthouse  og Novo Nordisk og Novozymes er det. Vi vil meget gerne have 2-3 mere af disse,« sagde Kasim Kutay så sent som i sidste uge i et interview med Finans.

Nu har han altså gjort alvor af sine ambitioner om at bringe en større del af den store pengetank i spil.

BRANCHENYT
Læs også