Erhverv

Vestager giver kæmpe børser nej til fusion

Deutsche Börse og London Stock Exchange har fået vendt tommelen ned til en fusion af EU-Kommissionen.

Margrethe Vestager Foto: AP/Thierry Monasse

Det vil skabe så meget af monopol på dele af værdipapirmarkederne hvis Deutsche Börse og London Stock Exchange går sammen, at en fusion ikke kan lade sig gøre.

Sådan lyder det nu fra EU-Kommisionens konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der især har været bekymret for obligationsmarkedet, hvor de to børser til sammen ville sætte sig centralt på handelsfunktionerne.

»Den europæiske økonomi afhænger af velfungerende finansielle markeder. Det er ikke bare vigtigt for banker og andre finansielle institutioner. Hele økonomien får glæde af det, når virksomheder kan rejse penge på konkurrencedygtige finansielle markeder,« lyder det i en pressemeddelsel fra Margrethe Vestager der uddyber:

»Fusionen mellem Deutsche Börse og London Stock Exchange ville have reduceret konkurrencen markant ved at skabe et de facto monopol på det afgørende område for obligationsinstrumenter. Da parterne ikke er kommet med forslag, der kan imødegå vores bekymringer, har kommisionen valgt at forbyde fusionen.«

Deutsche Börse og London Stock Exchange er henholdsvis Tyskland og Storbritanniens dominerende børser, mens london-børsen også ejer den italienske fondsbørs.

Derudover ligger begge børser inde med en række såkaldte clearing houses, ligesom Deutsche ejer den europæiske energibørs. Primært var EU-Kommisionen dog angiveligt bekymret for London Stock Exchanges ejerandel af obligationshandelsplatformen MTS, som man krævede solgt.

De to børser har tidligere været vurderet til en samlet sum på 215 mia. kr.

Læs også
Top job