Erhverv

Amancio Ortega sender milliarder ind i kampen mod brystkræft

En velgørenhedsfond, som er stiftet af Europas rigeste mand, udruster hospitaler med moderne kræftudstyr.

Amancio Ortega er stifter af Inditex Group, der står bag den globale tøjkæde Zara. Foto: Huevobertoo/Wikimedia Commons.

En modemilliardær, som også er Europas rigeste, vil være med til at bekæmpe brystkræft. Derfor bevilger hans fond 2,3 mia. kr. til at sikre offentlige hospitaler i Spanien den nyeste teknologi inden for screening af brystkræft.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Amancio Ortega netop meddelelt den beslutning. Milliarderne kommer fra Amancio Ortega Foundation, der får sine midler fra Ortegas aktiemajoritet i den børsnoterede modekoncern Inditex. Den regnes som et af verdens allerstørste detailselskaber og står bag den globale modekæde Zara.

Amancio Ortega grundlagde Inditex-koncernen og er kendt for at vogte sit privatliv frygtløst. Kun ganske få gange i sin levetid har han givet interviews til journalister. Hans formue er estimeret til 70 mia. dollars.

Inditex-fonden blev oprettet i 2001 og har hidtil ikke været kendt for så store donationer. I 2015 donerede fonden ifølge Reuters samlet kun for ca. 160 mio. kr.

Men nu har Inditex-fonden indkøbt screeningsudstyr til to spanske hospitaler, og mange flere følger nu efter.

På det globale tøjmarked er Inditix/Zara i dyst med især svenske H&M samt danske Bestseller.

Netop den danske familieejede koncern, som står bag en række modemærker der afsættes rundt om i verden, har også en fond. Anders Holch Povlsen, der ejer og leder Bestseller, ønsker nemlig at støtte især projekter, der skal skabe hjælp til selvhjælp i nogle af verdens fattigste regioner.

Bestseller udgiftsførte eksempelvis i forrige regnskabsår 342 mio. kr. til netop velgørenhed. Og millionerne blev ikke mindst afsat til en da nyetableret fond, Bestseller Foundation, der har som formål at sætte fart i iværksættere - og bekæmpe fattigdom i afrikanske lande samt dele af Indien og Kina.

Bestseller
  • Bestseller er en familieejet dansk modekoncern med hovedsæde i Brande. Ejes af koncernchef Anders Holch Povlsen.
  • Rummer en række mærker - bl. a. Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.
  • Sælger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøsten, Indien og Canada samt via onlinehandel.
  • Har flere end 3.000 butikker i 38 lande. Desuden afsætning via 15.000 andre forhandlere.
  • Familien bag har også del i en række andre selskaber - bl. a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 6.300 butikker rundt om i 300 kinesiske byer. Indgår ikke i det danske regnskab.

Chefen for fonden, Kristian Sloth Pedersen, har tidligere understreget over for Finans, at den ikke hænger sammen med den daglige modeforretning i Bestseller - og dermed ikke har som mål at skulle gøde jorden for nye markeder til koncernens tøjmærker. Og det understreges, at der arbejdes uafhængigt af modekoncernen, også selv om Anders Holch Povlsen selv har formandsposten i fonden.

BRANCHENYT
Læs også