Toppen i Amagerbanken får dom i juni
Retten i Lyngby bliver hurtigere færdig end oprindelig planlagt i erstatningssag om 900 millioner kroner.
En af de store retssager om tab i kollapsede banker kulminerer i juni.
Retten i Lyngby afsiger 12. juni dom i sagen om tab på i alt 900 millioner kroner i Amagerbanken, oplyses det i retten fredag.
Finansiel Stabilitet har rejst det store krav mod syv personer fra den tidligere ledelse og bestyrelse, heriblandt bestyrelsesformand Niels Erik Nielsen og direktør Jørgen Brændstrup.
Desuden er fire medlemmer af bestyrelsen sagsøgt for et krav om 300 millioner kroner.
Finansiel Stabilitet er det statslige selskab, som rydder op og overtager pengeinstitutter, der ryger ud over kanten.
Retssagen begyndte i april sidste år. Processen er imidlertid blevet fremskyndet, så en række ellers planlagte retsmøder er blevet aflyst. En dom var først ventet i løbet af efteråret.
Advokaterne i sagen har netop haft den sidste duel på ord - de såkaldte procedurer - og retten har nu trukket sig tilbage for at votere.
Opgøret handler ikke om Amagerbankens konkurs, fastslog advokaterne for Finansiel Stabilitet ved det indledende retsmøde.
Derimod skal retten vurdere, om bestyrelsesmedlemmer og direktion har optrådt uansvarligt i forhold til tre konkrete engagementer.
For eksempel projektet Østerfælledparken, hvor banken holdt hånden under ejendomshandlerne Hans Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkjær-Clausen. Alene denne forretning kostede banken 801 millioner kroner.
Samtlige sagsøgte har krævet frifindelse for at betale erstatning.
Ved sagens begyndelse gik nogle af dem til modangreb på Finansiel Stabilitet.
- Hvem er det onde dyr i åbenbaringen? Det er Finansiel Stabilitet, som med advokat Niels Heering i spidsen i 2010 på ganske få måneder fik erklæret Amagerbanken konkurs med betydelige tab til følge, sagde således advokat Philip S. Thorsen.
En anden lignende retssag mod toppen i Roskilde Bank er i sin afsluttende fase i Østre Landsret.
Tidligere har landsretten afgjort sagen vedrørende den lille velhaverbank Capinordic.
/ritzau/