Erhverv

10 tegn på at din chef er en dårlig leder

Chefer, der ikke tåler kritik og kun tænker på sig selv, er ikke værd at samle på. Her er nogle advarselslamper, du skal holde øje med.

En god chef går forrest og stoler på sine medarbejdere - en dårlig chef tror kun på sine egne evner. Foto: Modelfoto Foto: Niels Hougaard

En god chef er samtidig en god leder. En dårlig chef er bare chef.

I gamle dage betød det at lede folk, at man overvågede sine ansatte nidkært og sørgede for, at de gjorde det, de var blevet bedt om.

Det bygger på den antikverede antagelse om, at hvis man ikke "pisker" sine ansatte, opfører de sig dårligt eller laver fejl. En leder af den type går bag ved flokken og holder øje med, at ingen går ude af takt.

En god leder ser fremad og går foran sine ansatte i tillid til, at de selvfølgelig gør deres arbejde ordentligt med et minimum af kontrol, skriver Forbes.

Her er 10 tegn på, at du har en "chef" og ikke en leder:

  1. Han spørger aldrig dig eller dine kolleger til råds, inden han tager en beslutning. Denne type chef er bange for at dele sin autoritet med andre og opfatter sin ret til at træffe beslutninger som selve symbolet på sin magt
  2. Han anerkender ikke sine ansattes evner og resultater. Denne type chef er bange for sige tak til "holdet", fordi han har et behov for opretholde det ulige magtforhold.
  3. Han tager aldrig fejl, selv om alle ved, at det er hans skyld. Ingen tør sige det højt, og alle gør, som om chefen aldrig tager fejl - og chefen tror også selv på det.
  4. Han kan ikke klare modstand. End ikke en saglig debat om hans beslutninger.
  5. Han kan kun tage imod gode råd fra en ansat, hvis det sker bag en lukket dør, og uden andre er til stede.
  6. Han tolerer ikke, at du taler med hans egne chefer af frygt for, at de hellere vil lytte til dig end til ham.
  7. Han forsvarer ikke sine ansatte, selv om han kunne. Han vil ikke bruge sin indflydelse på andre end sig selv.
  8. Han vil ikke dele selskabets fremtidsplaner med dig, selv om det både kunne hjælpe dig i dit arbejde og dermed virksomheden. Han har i den grad taget tesen om "viden er magt" til sig.
  9. Han afviser enhver feedback, der kan true hans magtbase. Når han siger: "Jeg vil tænke over det", mener han det aldrig. Han kunne ikke drømme om, at gøre brug af dine råd og input.
  10. Han er mere optaget af at styrke og beholde sin egen status i organisationen, uanset om det tjener virksomhedens interesse.

Man kan spørge sig selv: Hvordan lykkes det dog den type af chefer at beholde deres job?

»Det gør det, fordi det mange gange lykkes denne type af chefer at levere resultater i form af et overskud, men ofte kun i en kortere periode. "Management by fear" kan give resultater, men over tid vil disse chefer ofte fejle, fordi de ingen troværdighed har, og de færreste har tillid til dem i længden,« lyder det fra Liz Ryan, direktør for og stifter af rekrutteringsvirksomheden Human Workplace, til Forbes.

Læs også
Top job