Erhverv
0

Disse 15 ting må du aldrig gøre til en forretningsfrokost

Er du ny eller rusten i gamet med at netværke eller tale om arbejde med kollegaer eller kunder over en frokost, så har Forbes 15 gode råd til, hvad du bestemt ikke skal gøre.

Du skal bl.a. passe på med vinen og i det hele taget med at drikke for meget, hvis du vil gøre et godt indtryk under en arbejdsrelateret frokost. Arkivfoto: Finn Frandsen

Lidt for meget alkohol eller lidt for meget smartphone er noget af det, man skal undgå, hvis man vil gøre et godt indtryk under en såkaldt business dinner.

Liz Ryan, stifter af rekrutteringsvirksomheden Human Workplace, lister for Forbes 15 ting, du absolut ikke må gøre, hvis du er ude for at netværke eller tale arbejde over en frokost.

Du må aldrig:

1. Invitere en fremmed til frokost for at få guldkorn. Hvis du anser en fremmed persons holdning eller ekspertise for at have en høj værdi, er den mere værd en bare en frokost. Du skal kun invitere en persorne ud til frokost, hvis det er, fordi du vil møde dem - ikke fordi du vil have deres råd gratis.

2. Invitere på frokost og selv udspecificere stedet og tidspunktet. Det er uhøfligt at invitere en fremmed på frokost og samtidig vælge restauranten og tidspunktet. Det signalerer ifølge Liz Ryan, at dine behov er vigtigst.

3. Vælge et område nær dig selv. Det er uhøfligt at invitere på frokost indledt af ordene: »Vil du spise frokost næste gang, du er i nærheden af mit arbejde?« Hvis du vil spise frokost, så kan du godt rykke dig lidt tættere på den person, du vil nyde den sammen med.

4. Undlade at betale regningen. Når du inviterer nogen på mad, som du ikke i forvejen ved virkelig gerne vil spise frokost sammen med dig, så skal du betale frokostregningen.

5. Glemme at tjekke åbningstider. Sørg for, at den valgte restaurant eller café faktisk har åbent til frokost.

6. Drikke for meget. Hold tilbage med alkoholen under frokosten.

7. Skændes med tjeneren. Hvis du synes, at servicen på det valgte frokoststed er ringe, skal du ikke brokke dig eller diskutere med tjeneren. Slip det, da det ødelægger frokostoplevelsen for den person, du spiser frokost sammen med.

8. Invitere eller sige ja tak til frokost uden at være klar over, hvem der betaler. Man skal aldrig bare gå ud fra, at den anden person betaler, hvis man har fået en frokostinvitation. Det gælder også den anden vej rundt.

9. Aflyse i sidste øjeblik. Medmindre en god ven eller et familiemedlem f.eks. er kommet til skade, skal du ikke aflyse frokosten i sidste øjeblik. Hvis du aflyser bare, fordi du har travlt på jobbet, så fortjener du ikke flere frokostaftaler.

10. Bestille en krævende ret. Det er en dårlig idé at bestille noget fra menukortet, som vil genere den anden person. Folk har travlt, og lad derfor være med at bestille en paella, der tager 100 år at tilberede.

11. Besvare opkald eller sms'e. Lad din mobiltelefon helt være. Den person, du spiser med, fortjener din fulde opmærksomhed.

12. Lade din underordnede betale. Hvis frokosten spises sammen med en, man er chef for, skal man ikke lade vedkommende betale. Det skal virksomheden eller alternativt du gøre.

13. Tale om kollegaerne. Det er en uskik at tale om private virksomhedsanliggender eller kollegaer over en frokost.

14. Komme med dårlige nyheder. Direktører har gennem tiden fyret folk over en frokost. Det er ifølge Liz Ryan helt uhørt og noget, kun kujoner gør.

15. Undlade at sige tak. Husk at sige tak, hvis nogen betaler for din frokost.

BRANCHENYT
Læs også