Erhverv

Familien Andersen fra Køge tjener formuer på vild aktiespekulation

Allan F. Andersen og hans familie tabte over én mia. kr. på fejlslagne investeringer. Nu har familien ramt jackpot - igen.

Carsten F. Andersen ejer denne bilforretning på Gammel Køge Landevej ved København. Men han er også direktør for familien Andersens pengetank, der tjener formuer på risikofyldte spekulationer. Foto: Stine Bidstrup

Den tidligere bilimportør Allan F. Andersen og hans familie fortsætter med at tjene store summer på risikabel handel med værdipapirer.

For år tilbage tabte den i offentligheden ukendte bilfamilie fra Køge ellers over én mia. kr. på heftig spekulation i værdipapirer. Men siden har familien gjort comeback med en række bemærkelsesværdige overskud.

Familien Andersen kort fortalt
  • I spidsen for bilfamilien Andersen står Allan Fischer Andersen, der i mange år stod for importen af Suzuki- og Mazda-biler i Danmark.
  • Det skete gennem det Køge-baserede firma Andersen Motors, som han i februar 2003 solgte fra.
  • Ved siden af handel med biler har familien Andersen spekuleret heftigt i værdipapirer gennem selskabet Investeringsselskabet af 1. november 2001 A/S. Det har givet både store tab og store gevinster.
  • En række spektakulære overskud gav kortvarigt Andersen-familien milliardærstatus. Siden forsvandt en del af pengene i fejlslagne investeringer, men nu peger formuen igen opad.
  • Allan Fischer Andersen ejer størstedelen af familiens investeringsselskab, mens Carsten F. Andersen er direktør. De øvrige aktieposter sidder Ina Birgitte F. Andersen og Ghita Simone F. Andersen på.
  • Familien ejer også Kaj Andersen & Sønner Holding A/S, der har en egenkapital på 288 mio. kr.

Et nyt regnskab fra familien Andersens investeringsselskab viser, at familien i 2016 tjente knap 130 mio. kr. Det bringer familiens samlede gevinst over de seneste fem år op på 750 mio. kr. - kun ved handel med værdipapirer.

Familien Andersen ejer nu værdipapirer for 1,3 mia. kr. Egenkapitalen i familiens selskab er på mere end 800 mio. kr.

»Årets positive resultat kan primært henføres til kursgevinster på aktier og aktiefutures,« fremgår det af 2016-regnskabet.

Pengene, som familien Andersen bruger til at spekulere for, stammer primært fra den formue, som Allan F. Andersen opbyggede gennem firmaet Andersen Motors, der i mange år stod for den danske import af Mazda- og Suzuki-biler, og som han siden solgte fra.

I dag ejer Allan F. Andersen majoriteten af familiens investeringsselskab. Den daglige ledelse er lagt i hænderne på Carsten F. Andersen, der også driver Carsten Andersen Automobiler på Gammel Køge Landevej.

Da Finans for et år siden omtalte familien Andersens omfattende aktiespekulation, ville familien ikke udtale sig. Heller ikke formand Jens Otto Vejle, der er tidligere direktør i Danske Bank, ønskede at sige noget.

Men regnskaberne fra familiens selskab afslører, at der er tale om en meget risikobetonet form for spekulation. Således har familien gennem årene haft et omfattende brug af shortselling, hvor man spekulerer i aktier uden at eje dem.

Det kan være særdeles indbringende - og særdeles dyrt. Derudover fremgår det, at Andersen-familien handler lystigt. Selskabets finansindtægter- og omkostninger er mangedoblet over de senere år.

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, siger, at det tydeligvis er »en familie med højoktan aktier i blodet.«

BRANCHENYT
Læs også