Erhverv

Grundfos er blevet dobbelt så meget værd på to år

En kraftig forbedring af indtjeningen har ført til, at markedsværdien af Grundfos er blevet fordoblet siden 2015. Den privatejede pumpekoncern er på højde med selskaber som TDC og Jyske Bank.

Artiklens øverste billede
Den tidligere Lego-direktør Mads Nipper kom til Grundfos som ny koncernchef i august 2014. Siden da er indtjeningen i pumpekoncernen forbedret kraftigt. Foto: Casper Dalhoff

Medarbejderne i den jyske pumpekoncern Grundfos nyder nu godt af den fremgang i indtjeningen, som virksomheden har præsteret i de seneste år.

Hvert år indhenter Grundfos fra bank og revisor en vurdering af værdien af det privatejede selskabs aktier, og en helt frisk vurdering har fastslået, at Grundfos i dag er dobbelt så meget værd som i 2015. For medarbejderne betyder det, at de kan sælge deres aktier i Bjerringbro-virksomheden til ejerfonden for 884 kr. pr. styk mod 442 kr. for to år siden.

»Det er et godt stykke papir at have. Det er kun gået den rigtige vej,« siger Kitty Herholdt, fællestillidsrepræsentant for Grundfos-medarbejderne, hvoraf flere end 6.000 ejer aktier i firmaet.

Den nye aktiekurs værdiansætter hele Grundfos-koncernen til næsten 34 mia. kr. mod 17 mia. kr. i 2015. Det bringer Grundfos i liga med børsnoterede virksomheder som TDC, Jyske Bank og William Demant.

Vurderingen kommer, efter at Grundfos i sidste måned kom med årsregnskab for 2016, hvor indtjeningen igen var forbedret. Mads Nipper kom til som ny koncernchef i august 2014, da indtjeningen var på et lavpunkt, og siden er driftsresultatet (EBIT) næsten tredoblet til 2,2 mia. kr.

»Ud fra udviklingen i driften lyder værdiansættelsen faktisk ikke særligt aggressiv. Den lyder egentlig meget, meget fornuftig,« siger Peter Falk-Sørensen, direktør i Dansk Aktie Analyse, der har gennemgået udviklingen i Grundfos og hos konkurrenterne for Finans.

Grundfos er ikke børsnoteret, men derimod privatejet med Poul Due Jensens Fond som hovedaktionær. Næst efter fonden er stifterfamilien Due Jensen den største aktionær, mens medarbejderne i alt ejer 1,3 pct. af Grundfos.

Efter generalforsamlingen i 2015 kunne en Grundfos-aktie sælges for 442 kr. Denne kurs er fra 1. maj i år justeret til det dobbelte, dvs. 884 kr. Med samlet 38 mio. aktier er hele selskabet altså knap 34 mia. kr. værd.

Medarbejderne ejer samlet set aktier, der vil kunne sælges for mere end 400 mio. kr. med den nye kurs. Fordelt på de flere end 6.000 ansatte med aktier svarer det til ca. 70.000 kr. per medarbejderaktionær.

»Det er ud fra et ønske fra vores ejere, altså fonden, om, at de gerne vil dele virksomheden ikke fuldt ud men i stort omfang med medarbejderne sådan, at vi knytter medarbejderne tættere til os,« siger Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør hos Grundfos.

Kun Poul Due Jensens Fond kan aftage medarbejdernes aktier, der ikke kan sælges ud af virksomheden.

Ved næste uges generalforsamling er udbyttet foreslået til i alt 825 mio. kr., hvilket er det højeste niveau siden 2011. Der er da også råd til det, for med udgangen af 2016 havde Grundfos en egenkapital på mere end 17 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.