Erhverv
0

Tesla-milliardær under angreb: Ambulancer har hentet hundredvis af hans ansatte

Der er en bagside af medaljen bag Teslas succes, fortæller The Guardian i en afslørende artikel.

Elon Musk er grundlægger af og topchef i Tesla, der nu er kommet under beskydning fra nuværende og tidligere medarbejdere. Foto: AP

Tesla sælger flere biler end nogensinde, og topchefen Elon Musk bliver nærmest ikoniseret i dele af erhvervslivet og medierne.

Men det britiske medie The Guardian piller nu en betydelig del af brodden bag Tesla og Elon Musks succes.

The Guardian har nemlig talt med 15 nuværende og tidligere medarbejdere, som kan fortælle om en kultur, hvor lange arbejdsdage og et intenst forventningspres trods skader og smerte er helt normalt i kampen for at opnå Elon Musks mål.

Samtidig har Guardian fået fat i sundhedsdokumenter, der viser, at mindst 100 gange siden 2014 er medarbejdere blevet hentet af ambulancer på Teslas fabrik i Californien, fordi de har fået det dårligt af stress, er faldet om eller haft problemer med at trække vejret.

Yderligere mindst 100 gange skulle Tesla-ansatte angiveligt være bragt til hospitalet som følge af arbejdsulykker.

En række af de Tesla-ansatte Guardian har talt med er navngivne, heriblandt produktionsteknikeren Jonathan Galescu.

»Jeg har set folk falde om, ramme gulvet som en pandekage og slå deres hoved. Men de (Tesla, red.) satte os bare til at arbejde rundt omkring dem,« siger han.

Andre medarbejdere bliver citeret for beskyldninger mod Tesla af den ene og anden slags.

En talsperson fra Tesla har fortalt The Guardian, at de 15 nuværende og tidligere medarbejderes påstande ikke er repræsentative for hele staben af medarbejdere hos bilfabrikanten, og at sikkerheden er blevet forbedret markant på det seneste.

Samtidig fortæller Elon Musk, at ledelsen i Tesla ikke blot består af grådige kapitalister, men at der er en reel bekymring for sine medarbejderne.

I april kunne Tesla offentliggøre, at den i første kvartal af 2017 solgte lige over 25.000 biler, hvilket var det bedste kvartal nogensinde for virksomheden og 69 pct. flere salg end samme periode i 2016.

Omsætningen blev derfor mere end fordoblet, så den lød på 2,7 mia. dollars, svarende til 18 mia. kr., i første kvartal.

Det forbedrede salg har kunnet ses på Tesla-aktien, der er steget med 41 pct. siden nytår.

BRANCHENYT
Læs også