Erhverv
0

Ejerne må skyde 700 mio. kr. ind i Dagrofa efter Kiwi-lukning

Dagrofa kommer ud af 2016 med et drønende underskud på 655 mio. kr. Også i år forventes store milliontab i regnskabet.

Discountkæden Kiwi har været dyr for Dagrofa. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Lukningen af discountkæden Kiwi er så dyr, at købmandskoncernen Dagrofa må hente 700 mio. kr. ind i ny kapital fra de to hovedaktionærer. Kiwi belaster regnskabet i koncernen så hårdt, at den ender 2016 med et underskud på 655 mio. kr. Samtidig forventes også et stort, trecifret millionunderskud i år.

Dagrofa præsenterer først sidst i maj regnskabet for det forløbne år, men koncernen har fredag offentliggjort nøgletal.

Adm. direktør Per Thau i Dagrofa betegner det store underskud som utilfredsstillende. Men han understreger samtidig, at der er tale om et 2016-regnskab, som præges markant af Kiwi-kæden, der nu er under nedlukning. Dagrofa meddelte i april, at de 103 butikker i kæden lukkes den kommende tid. Det sker efter en erkendelse af, at Kiwi ikke kan blive en profitabel kæde efter at have kørt med underskud i en årække.

Dagrofa
  • Forsyner over 1.700 butikker og kiosker med dagligvarer.
  • Koncernen omfatter bl.a. Meny-supermarkeder, discountkæden Kiwi og Spar-kæderne.
  • Dertil kommer aktiviteter med engrosforretninger og foodservice.
  • Ejes af NorgesGruppen med 49 pct., KFI Erhvervsdrivende Fond 41 pct. og selvstændige købmænd med 10 pct.

»Det koster en del penge at lukke Kiwi, men senest fra 2019 forventer vi positiv drift,« udtaler Per Thau i en kommentar til regnskabet.

Dagrofa ejes af NorgesGruppen med 49 pct., KFI Erhvervsdrivende Fond 41 pct. og selvstændige købmænd med 10 pct. Norgesgruppen og købmandsfonden KFI har tidligere stillet ansvarlige millionlån til Dagrofa for at sætte fart i væksten.

Per Thau oplyser til Finans, at de to hovedaktionærer som konsekvens af Kiwi-lukningen tilsammen nu skyder 700 mio. kr. ind i Dagrofa.

»KFI og Norgesgruppen stempler ind med de penge, som skal til for at rydde op. Forretningen kan betale sin egen investering, men med de her underskud for 2016 og forventningen for i år, har vi brug for en solid kapitalindsprøjtning,« siger koncernchefen.

Ifølge Per Thau viser 2016-regnskabet, når det offentliggøres, at alle andre af Dagrofas aktiviteter end Kiwi er i den rette gænge. Per Thau peger på, at Meny-kæden er landets hurtigst voksende fødevaremarked og vinder markedsandele. Samtidig er der positive tegn i Spar-kæden samt Dagrofas selskab Foodservice Danmark og logistiksforretningen.

Nøgletallene viser dog et dyk i omsætningen på 1,3 mia. kr. til 18,6 mia. kr. Det skyldes dog ifølge Per Thau frasalg i året af virksomhederne Pisiffik, KK Engros og Sørwi.

Før afskrivninger kommer Dagrofa ud af 2016 med et positivt resultat på 53 mio. kr. - dog 200 mio. kr. mindre end året før. Per Thau fastslår, at størsteparten af det dyk ligger i Kiwi, som på trods af at lukningen først er besluttet for få uger siden præger 2016-regnskabet. Bøgerne var da endnu ikke lukket for og dermed kommer tabene i det regnskabsår.

»Det er selvfølgelig stærkt utilfredsstillende at levere et underskud på 655 mio. kr. Men vi nu har truffet beslutning om at lukke det, der skaber underskuddet. Og det er godt, at vores øvrige forretningsområder har en fornuftig indtjening,« mener Per Thau.

For 2017 forventer Dagrofa fortsat, at Kiwi belaster så året vil give et underskud i resultat før afskrivninger på op mod 400-500 mio. kr. Per Thau udtaler samtidig, at når der er ryddet op efter Kiwi, forventer han en positiv indtjening - men det bliver først i 2019.

Nøgletal:

Dagrofa-koncernen (mio. kr.)201620152014
Omsætning18.59219.93219.997
Editda (resultat før afskrivninger)53250117
Årsresultat-655-198-272
Investeringer469359246
BRANCHENYT
Læs også