Erhverv

Sidder dit barn sikkert i sin autostol? Otte dumper ny test

Sammen med europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer har FDM testet 42 autostole.

De fleste autostole til børn har fået forbedret sikkerheden, viser en ny test fra FDM. Foto: FDM Jyllands-Posten

Sikkerheden for autostole til børn og babyer bliver bedre og bedre, viser den seneste test fra FDM. De fleste klarer testen med bravur, men otte stole falder igennem og kan ikke anbefales.

Især til de mindste børn skal man købe en stol, der er bagudvendt, og denne type klarer testen med et flot niveau, skriver FDM.

»Det kan være fristende som forældre at vende autostolen, når barnet når en vis alder, så det sidder fremadvendt. Enten for at få en bedre kontakt med barnet, eller hvis en ældre søskende allerede sidder i en fremadvendt autostol. FDM anbefaler dog, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt,« siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen, til FDM.dk.

Den samlede liste og stjernemarkering af de enkelte stole kan ses her.

Det står ringere til med sikkerheden til de lidt større børn - de såkaldte kombistole. Det er stole, som kan "vokse" sammen med børnene. Desuden er flere af dem besværlige at montere rigtigt.

»Mange af autostolene til de større børn er lavet, så de kan følge barnet gennem flere år, hvilket kan være fristende for forældrene. Og selvom de såkaldte kombi-stole kan være en god løsning, viser testen, at flere af de mindre kendte producenter slipper dårligt fra den konstruktion,« siger Søren W. Rasmussen.

Han anbefaler, at man sætter sig ind i de forskellige stoles egenskaber og evt. søger rådgivning, inden man køber.

Du kan se FDM's test af samtlige 42 autostole her.

BRANCHENYT
Læs også