Erhverv

Citronmånens ejerfamilie scorer vild gevinst på aktier

Familien Eskildsen kan lægge næsten en halv mia. kr. til formuen, der udover citronmåner og p-tærter er bygget på aktiemarkedet.

Citronmånerne er kun en lille del af Eskildsen-familiens forretningsimperium. De ejer flere store slik- og kageproducenter. Foto: Per Folkver.

De er kendt for at stå bag de berømte citronhalvmåner, p-tærter og skumbananer og ejer derudover flere store slik- og kageproducenter.

Men det er en aktiepost i det børsnoterede industrikonglomerat Schouw & Co., som er den helt store indtægtskilde for erhvervsmanden Erling Eskildsen og hans familie.

Den jyske kagefamilie tjente i fjor 404 mio. kr. på Schouw & Co., som familien er hovedaktionær i. Det fremgår af et nyt regnskab fra familiens investeringskoncern Givesco A/S.

I alt kunne Eskildsen-familien i 2016 lægge 469 mio. kr. til formuen. Heraf var aktieposten i Schouw & Co. den suverænt største indtægtskilde. Det skyldes, at selskabet i løbet af året oplevede en aktiestigning på 36 pct. og samtidig udbetalte udbytte på 10 kr. pr. aktie.

I år er Schouw & Co.-aktien indtil videre steget med 37,5 pct. Hvis familien Eskildsen solgte sin aktiepost på 28 pct., ville det indbringe over 5 mia. kr.

Familien Eskildsen, anført af den 76-årige Erling Eskildsen, lever en diskret tilværelse i området omkring Give - deraf navnet Givesco. Erling Eskildsen er anden generation i familien, der er bedst kendt for at eje kagekoncernen Dan Cake.

Dan Cake blev stiftet i 1931 af Erling Eskildsens far, Jens Eskildsen, som et lille bageri i landsbyen Simmelkjær nord for Give. I dag er virksomheden en af verdens største kageproducenter og sælger bl.a. de berømte citronmåner, skærekager og roulader.

Dan Cakes historie
  • Dan Cake blev stiftet i 1931 af Jens Eskildsen, der åbnede et lille bageri i Simmelkjær nord for Give.
  • I 1959 flyttede bageriet til større lokaler i Give. Ni år senere begyndte produktionen af de berømte halvmåner og senere roulader.
  • Familien Eskildsen solgte Dan Cake i 1984 til britiske Foods Trends, men kagekoncernen kom tilbage på familiens hænder i 2004.
  • I dag har Dan Cake fabrikker i Danmark, Polen og Bangladesh og omsætter for over 800 mio. kr. årligt. Ved udgangen af 2016 beskæftigede virksomheden 532 medarbejdere.
  • Adm. direktør er Klaus Skov Eskildsen, søn af stifter Jens Eskildsens søn, Erling Eskildsen.

Eskildsen-familien solgte ellers Dan Cake i 1984, men 20 år senere havnede virksomheden igen indirekte i hænderne på familien. Erling Eskildsen er i dag formand for Dan Cake, der også har tyske Kuchenmeister i ejerkredsen. Den ene af hans tre sønner, Klaus Skov Eskildsen, er adm. direktør.

Gennem investeringskoncernen Givesco A/S ejer Erling Eskildsen og hans familie desuden en række andre slik- og kageproducenter, herunder Carletti, kendt for sine p-tærter og skumbananer, OK Snacks, Cake House og Jacobsen Bakery.

Samlet omsatte aktiviteterne i Givesco for knap 2,5 mia. kr. i 2016. Egenkapitalen i koncernen er vokset til over 3 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også