Erhverv

Syngende dansk skattelussing på vej til amerikansk Danisco-ejer

En del af det tidligere erhvervsklenodie Danisco, Dupont Nutrition Biosciences ApS, der nu ejes af amerikanske Dupont, forventer et skattesmæk på 487 mio. kr.

En del af det tidligere Danisco forventer et skattesmæk på knap 500 mio. kr. Foto: Cathrine Ertmann Foto: Cathrine Ertmann

Det tidligere C20-selskab Danisco, der i dag ejes af amerikanske Dupont, har forberedt sig på et gedigent skattesmæk.

Skat har gennemgået Daniscos regnskaber siden 2006 og mener tilsyneladende, at selskabet ved hjælp af transfer pricing har undervurderet sine danske indtægter for et milliardbeløb for på den måde at slippe billigere i skat.

Det fremgår således af regnskabet for danske Dupont Nutrition Biosciences ApS, den del af Danisco der sælger enzymer samt ingredienser til føde- og drikkevarer, at firmaet sidste år hensatte 487 mio. kr. til en forventet skatteregning.

»Hensættelsen er blevet foretaget på basis af ledelsens bedste vurderinger og er i sagens natur omfattet af betydelig usikkerhed,« står der i regnskabet.

Transfer pricing
  • Når selskaber inden for samme koncern handler med hinanden, skal handlerne foregå til priser, som ville gælde, hvis der blev handlet mellem to uafhængige virksomheder, der ikke var i samme koncern.
  • Fastsættelsen af de koncerninterne priser kaldes for transfer pricing og er helt almindeligt inden for multinationale virksomheder. Omkring 60-70 pct. af verdenshandelen foregår ifølge Skatteministeriet mellem koncernforbundne selskaber.
  • Det skattemæssige problem med transfer pricing opstår, hvis en koncern bruger interne handler til at flytte penge fra et land med en høj skatteprocent til et land med en lavere skatteprocent - eller måske endda helt i skattely.

Hensættelsen skyldes ifølge regnskabet, at Daniscos danske selskab kan blive tvunget til at måtte bogføre en ekstraindtægt på 2,2 mia. kr.

Det er penge, som selskabet tilsyneladende har tjent herhjemme, og som der burde være betalt dansk skat af, men hvor det ikke er sket pga. transfer pricing.

Transfer pricing er ikke odiøst i sig selv og handler om koncern-interne handler, men det kan misbruges til at flytte overskud fra et land til et andet - f.eks. fra et land med en høj skatteprocent til et land med en lavere.

Ifølge regnskabet for Dupont Nutrition Biosciences ApS er den endelige regning usikker, da Skat endnu ikke er færdig med sit arbejde.

Ved udgangen af 2016 var Skat færdig med sin revision af Dupont Nutrition Biosciences' transfer pricing for årene 2006/2007-2009/2010, mens der kun var foreløbige vurderinger for årene 2011 og frem.

»De danske skattemyndigheder fortsætter deres løbende skatterevisioner. En forøgelse af den skattepligtige indkomst i tidligere år kan forekomme som følge af disse revisioner,« står der i regnskabet for Dupont Nutrition Biosciences ApS.

Danisco blev i 2011 købt af fondsbørsen af amerikanske Dupont for 36 mia. kr.

Siden annoncerede Dupont og kemigiganten Dow Chemical i 2015, at parterne var blevet enige om at fusionere. Konkurrencemyndigheder har forsinket fusionen, men efter et nyligt frasalg ser det ud til, at handlen lukker i efteråret 2017. Derefter er det planen, at DowDupont, som det nye selskab hedder, splittes i tre.

Her bliver Daniscos største enheder en del af en blandet landhandel, som har den laveste omsætning og ser ud til at have den laveste vækst, og derfor er der blevet spekuleret i, at Danisco igen kan blive solgt og dermed genopstå som separat selskab.

Dele af forretningen komplementerer f.eks. Chr. Hansen og Novozymes, men der kunne også være godbidder iblandt for kapitalfonde.

Dupont Nutrition Biosciences fik et overskud før skat på 4,3 mia. kr. i 2016. Størstedelen af overskuddet skyldes frasalg. Driftsresultatet (Ebit) lød på 527 mio. kr.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dupont Nutrition Biosciences. Skat kommenterer ikke konkrete sager.

BRANCHENYT
Læs også