Erhverv

Medarbejder trak det forkerte kabel

Det var ikke et systemnedbrud, men en menneskelig fejl, der førte til stort it-nedbrud hos British Airways, der i sidste uge måtte aflyse 479 afgange.

It-nedbruddet hos British Airways skabte lange køer af ventende passagerer i især London-lufthavnene Heathrow og Gatwick. Foto: Jo Kearney

British Airways har nu fundet ud af, hvad der forårsagede det it-nedbrud, der resulterede i forsinkelser og aflysninger for knapt 850 mio. kr.

Og det var ikke som tidligere forklaret et strømsvigt. Meget tyder på, at det i stedet var en ansat, der kom til at trække det forkerte kabel. Det siger Willie Walsh, topchefen for flyselskabets moderselskab, IAG, ifølge internationale medier.

Ifølge topchefen slukkede ingeniøren for strømtilførslen til et datacenter nær Heathrow lufthavn, hvilket skabte store problemer, da den blev tilsluttet igen.

Det fik flyselskabets informationssystem til at gå ned, hvilket medførte, at det måtte aflyse 479 afgange.

»Jeg kan godt forstå, hvordan man kan begå en fejl ved at slukke for strømmen,« sagde Walsh til BBC.

»Men det er svært for mig at forstå, hvordan man kan begå en fejl ved at slutte strømmen til igen.«

Ifølge topchefen havde medarbejderen ret til at være på datacentret, men ikke ret til at gøre »hvad han gjorde«. 

IAG vil nu bestille en »uafhængig undersøgelse«, der skal klarlægge præcist, hvad der er sket.

Forklaringen om, at en medarbejder ved en fejl kom til at slukke for strømmen, stemmer overens med en intern mail fra British Airways, som BBC sidste uge kunne citere.

Her stod der, at »Dette resulterede i et totalt, øjeblikkeligt strømtab i centret, der kortsluttede reservegeneratoren og batterierne... Efter et par minutter blev det slået til igen på en ikke-planlagt og ukontrolleret måde, hvilket skabte fysisk skade på systemerne og forværrede problemet markant.«

British Airways har to datacentre med kilometers afstand, og ifølge BBC er eksperter skeptiske over for, at et hændeligt uheld skulle kunne lægge begge ned samtidig.

British Airways har allerede selv påbegyndt en undersøgelse af sagen.

BRANCHENYT
Læs også