Erhverv

Amagerbankens tidligere topchef Jørgen Brændstrup frifundet for bedrageri

Amagerbankens tidligere topchef er onsdag morgen blevet frifundet for groft bedrageri ved Østre Landsret.

Jørgen Brændstrup slap for nylig for at betale en kæmperegning til Finansiel Stabilitet. Nu er han personligt blevet frifundet i en bedragerisag. Foto: Mik Eskestad

Den tidligere topchef i krakkede Amagerbanken, Jørgen Brændstrup, har på få dage vundet to betydende sejre.

Først blev han og resten af ledelsen i Amagerbanken mandag frifundet i en erstatningssag på 900 mio. kr. rejst af Finansiel Stabilitet. Onsdag morgen er Jørgen Brændstrup så blevet frifundet i en sag om groft bedrageri ved Østre Landsret, som dermed har stadfæstet byrettens dom fra 2016.

Det skriver Østre Landsret på sin hjemmeside.

Sagen handlede om muligt misbrug af insideroplysninger, og udover Jørgen Brændstrup er også ejendomsmatadoren Henrik Schimming og én yderligere tidligere ansat i Amagerbanken blevet frifundet.

Sagen udspillede sig i 2010, hvor der blev videregivet fortrolige oplysninger til Amagerbanken om, at det amerikanske selskab Deltek var villig til at betale en høj pris for aktier i det danske it-selskab Maconomy. Tilbuddet lå langt over børskursen.

Ifølge Bagmandspolitiets påstand udnyttede de tre anklagede denne insiderviden til at begå bedrageri. Inden it-selskabet senere blev solgt til Deltek, overdrog Jyske Bank og Vestjysk Bank aktier til Amagerbanken.

Men Amagerbanken sagde intet til de andre banker om udsigten til gevinsten, og de andre banker tabte dermed i alt 15 mio. kr.

Københavns Byret lagde i sin dom vægt, at der var tale om et betinget og ikke-bindende tilbud. Derfor var der ingen pligt til at give oplysninger til Jyske Bank og Vestjysk Bank.

Den dom har Østre Landsret altså nu tilsluttet sig.

Amagerbanken gik konkurs i 2011 og var på daværende tidspunkt landets 11. største bank. Tre tidligere topfolk i banken, herunder direktøren og formanden, blev sammen med otte tidligere bestyrelsesmedlemmer efterfølgende sagsøgt for at have påført banken et samlet tab på 900 mio. kr.

Men mandag stod det altså klart, at de slap for kæmperegningen på 900 mio. kr., som Finansiel Stabilitet krævede i erstatning.

BRANCHENYT
Læs også