Erhverv

USA's centralbank vil destruere milliarder af dollars

Den amerikanske centralbank lægger op til at slanke balancen på astronomiske 4.500 mia. dollars i indeværende år. Spørgsmålet er, hvornår det bliver.

Janet Yellen vil som chef for Den Amerikanske Centralbank sænke den enorme balance. Foto: AP.

For de fleste almindelige mennesker lyder det ikke specielt sexet, men for alverdens investorer er det afgørende.

Den amerikanske centralbank har nemlig tidligere på året løftet lidt af sløret for, at man vil slanke balancen på omkring 4.500 mia. dollars, og nu bliver centralbankchef Janet Yellen og resten af komitéen konkret.

På forhånd var der forventet en nedtrapning af balancen per måned i niveauet 11-20 mia. dollars, nogenlunde ligeligt fordelt mellem stats- og realkreditobligationer.

Helt så stort et beløb bliver investorerne dog ikke stillet i udsigt, idet beløbet i første omgang er sat til at begynde ved 10 mia. dollars per måned, hvoraf de 6 mia. dollars vil være statsobligationer, mens de resterende 4 mia. dollars vil være realkreditobligationer.

»Det var vores hovedforventning, at vi ville få flere detaljer, men kombinationen af både en rentestigning og flere detaljer på kvantitative stramninger overrasker en del, da det er et ret stramt signal at sende i vores optik,« skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

De 10 mia. dollars skal, når slankningen af balancen iværksættes, vokse til 50 mia. dollars om måneden i det kommende år. Fed købte til sammenligning i perioden 2008-2015 stats- og realkreditobligationer for godt 3.500 mia. dollars.

Fed hævede i dag renten med 0,25 pct. helt som forventet i markedet.

»Foreløbig tager investorerne afslappet imod meldingerne fra Fed. Det afspejler, at de fleste havde forventet, at renten ville blive hævet. Men investorerne tror ikke på Yellen og co. Investorerne forventer kun omkring en yderligere renteforhøjelse i de kommende 18 måneder, hvor Fed lægger op til at hæve renten fire gange,« skriver Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også