Erhverv

Opsagt Novozymes-direktør får mindst 15 mio. kr. i gyldent håndtryk

Benny Loft forlader posten som finansdirektør i Novozymes med tre års løn og den bonus, der måtte regne ned i posen for i år. Novozymes-chefen sidder nu med en helt ny direktion.

Mindst 15 mio. kr. får den til september tidligere finansdirektør i Novozymes, Benny D. Loft i fratrædelsespakke. Det er koncernchefen Peder Holk Nielsen, der indstillede til bestyrelsen, at der skal findes en ny finansdirektør. Foto: Novozymes Foto: Novozymes

Det kommer til at koste Novozymes mindst 15 mio. kr. at sige farvel til finansdirektør Benny D. Loft.

Det forklarer adm. direktør Peder Holk Nielsen - som samtidig prompte selv henleder opmærksomheden på, at tre års løn som gyldent håndtryk er noget, der har vakt forargelse.

»Benny Loft har samme aftale, som den, vi tidligere er blevet kritiseret for -  12 måneders opsigelse og to års godgørelse. Og eftersom Benny har været aktiv i virksomheden i et halvt år i år, så han vil også have gjort sig fortjent til en del bonus for 2017,« opregner Peder Holk Nielsen.

De tre års fratrædelsesgodtgørelse har ikke mindst pensionskæmpen ATP kritiseret skarpt.

Benny Loft havde i 2016 en basisløn på 4,8 mio. kr., som altså skal ganges med tre og måske tillægges en inflationsregulering i 2017.

I 2016 fik han desuden 0,6 mio. kr. i kontantbonus, 1,2 mio. kr. i pension og 6,1 mio. kr. som en del af et incitamentsprogram, der løbende belønner ledelsen for at nå bestemte mål.

Novozymes-ledelsens samlede lønpakke løftede en del øjenbryn, da de kom frem i februar, fordi aktionærerne i Novozymes i det seneste halvandet år op til 2016-årsregnskabet var blevet trakteret med en mindre syndflod af nedjusteringer og et aktiekursfald på 35 pct. Men bonuspakkerne var baseret på resultaterne for de foregående år, forklarede ledelsen.

En regn af skuffelser
Over det seneste halvandet år har Novozymes filet jævnligt på prognoserne.
 • Januar 2015: Organisk vækst i 2015 7-9 pct. Vækst i kroner 13-15 pct. Driftsresultat ventes at vokse med 12-14 pct. Frem til og med 2020 er målet en årlig organisk vækst på 8-10 pct. i gennemsnit, en driftsmargin på mindst 26 pct.
 • April: 2015: Organisk vækst i 2015 uforandret 7- 9 pct., men i kroner opjusteres pga. valutamedvind til 16-18 pct. Prognosen for vækst i driftsresultat hæves til 15-17 pct.
 • August 2015: Forventningen til organisk salgsvækst for 2015 nedjusteres til 4-7 pct. Salget i danske kroner nedjusteres til 13-16 pct. Forventningen til overskudsgrad opjusteres til 27-28 pct. fra cirka 27 pct. Forventningerne til vækst i driftsresultat er uændret.
 • Oktober 2015: Forventningen til organisk salgsvækst i 2015 indsnævres til 4-5 pct. fra 4-7 pct. Salget i danske kroner nedjusteres til 12-13 pct. Forventningen til vækst i driftsresultat sænkes fra 15-17 pct. til cirka 15 pct. Forventningen til overskudsgrad er uændret.
 • Januar 2016: Den organiske vækst I 2015 endte på 4 pct. og i kroner på 12 pct. Driftsresultatet voksede med 15 pct. og driftsmarginen var 27.7 pct. Prognosen for den organiske salgsvækst i 2016 lyder på 3-5 pct. og 3-5 pct. i danske kroner. Prognosen for væksten i driftsresultatet i 2016 er 3-5 pct. og overskudsgraden ca. 28 pct. Langsigtet fastholder Novozymes sin ambition om at øge den organiske salgsvækst til 8-10 pct., men ”som følge af de nuværende lave råvarepriser og den usikkerhed, de medfører for bioenergi og væksten på udviklingsmarkederne, forventer Novozymes en årlig organisk salgsvækst i 2017 og resten af dette årti på niveau med den historiske salgsvækst på 6-7 pct.
 • April 2016: Den organiske vækst for 2016 fastholdes. Prognosen for væksten i kroner og i driftsresultat sænkes fra 3-5 pct. til 1-3 pct. pga. valuta.
 • August 2016: Prognosen for organisk vækst sænkes fra 3-5 pct. til 2-4 pct. For et år siden nedjusterede Novozymes sit vækstmål for året fra 16-18 pct. til 13-16 pct.
 • Oktober 2016: Ledelsen nedjusterer vækstprognosen fra 2-4 pct. til 2 pct.
 • Januar 2017: Ledelsen forudser en organisk vækst i 2017 på 2-5 pct. og en overskudsgrad på 28 pct. Men langsigtet forventer ledelsen fortsat vækstrater på 6-7 pct.
 • April 2017: Ledelsen fastholder forventningen og forudser en vækst i driftsresultatet på 3-6 pct.

Nedjusteringerne og aktiekursfaldet har dog intet at gøre med Benny Lofts fratræden, understreger Peder Holk Nielsen. Det er et fælles ansvar for hele ledelsen.

»Jeg har indstillet til bestyrelsen, at vi skulle have en ny finansdirektør. Benny har gjort en rigtig god indsats i de 10 år som finansdirektør, men der kommer også et tidspunkt, hvor jeg synes, der er brug for ny inspiration og en ny måde at kigge på vores effektiviseringsrejse på,« siger Peder Holk Nielsen.

Novozymes har været kendt som en vækstmotor af et selskab, men i de seneste par år er motoren sat ud i perioder, og derfor har selskabet for første gang i lang tid kastet sig ud i diverse spareøvelser.

Samtidig har Peder Holk Nielsen sat et nyt hold.

Peders nye hold
I februar sidste år satte Peder Holk Nielsen et helt nyt hold ti Novozymes. Torsdag er det meddelt, at Benny Loft fratræder stillingen som finansdirektør til september, og herefter ser Novozymes' øverste ledelse sådan ud:
 • Peder Holk Nielsen er adm. direktør. Han fylder 61 i år og har kontrakt, frem til han bliver 65 år.
 • Tina Sejersgård Fanø er koncerndirektør med ansvar for Landbrug og Bioenergi.
 • Anders Lund er koncerndirektør med ansvar for divisionen Vaskemidler og Tekniske enzymer
 • Andrew Fordyce er koncerndirektør med ansvar for Fødevarer og drikkevarer.
 • Novozymes jagter nu en ny finansdirektør.

Han selv har kontrakt på at kunne blive, frem til han bliver 65 år. I forbindelse med at Benny Lofts fratræder understreger bestyrelsesformanden Jørgen Buhl Rasmussen, at der ingen planer er om også at fjerne topchefen.

»Peder har 100 eller 110 pct. opbakning fra mig selv og bestyrelsen. Og så er der ingen grund til at spekulere i, om det om fire år eller fem år eller tre år. Det er jo totalt irrelevant,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

BRANCHENYT
Læs også